Zvanični podaci

Koliko radnika iz Federacije na posao ide u RS?

Autor: Biznis.ba
Koliko radnika iz Federacije na posao ide u RS?
Foto: Ilustracija

Prema podacima Porezne uprave Republike Srpske, na području ovog entiteta je prošle godine bilo prijavljeno 4299 radnika koji imaju prebivalište u Federaciji.

To je službena informacija Porezne uprave RS za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, koja govori da je radnika iz FBiH koji rade u RS-u dvostruko manje nego obratno.

Podsjetimo, prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, u 2023. godini je u Federaciji radilo 8387 zaposlenih sa područja Republike Srpske, dok je s područja Distrikta Brčko na posao u Federaciju dolazilo 888 radnika.

Ovakvi podaci ne čude jer je, prema odranije poznatim službenim podacima, privreda Federacije Bosne i Hercegovine dvostruko jača od privrede Republike Srpske.

Ti podaci govore kako su, naprimjer, poslodavci u Federaciji u 2022. godini imali prihod od 67,9 milijardi maraka, a preduzeća u Republici Srpskoj 29,4 milijarde.

Kada je u pitanju profit, kompanije u Federaciji su ostvarile dobit od 4,8 milijardi maraka, a privreda RS-a 2,7 milijardi KM.

Navedeno pokazuje kako Federacija BiH nudi veći broj radnih mjesta, što potvrđuju i stalni vapaji domaćih poslodavaca, koji više gotovo da ne mogu pronaći adekvatnu radnu snagu na domaćem tržištu.

Sve dovodi do zaključka da bi broj onih koji imaju prebivalište u RS-u, a rade u Federaciji BiH, uskoro bi mogao biti još i veći.