BiH

Komercijalni potrošači električne energije na forumu u Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Komercijalni potrošači električne energije na forumu u Sarajevu

Forum pod nazivom "Bosna i Hercegovina i svjetski tokovi električne energije" okupio je danas u Sarajevu predstavnike snabdjevača električnom energijom, komercijalne potrošače, predstavnike regulatornih tijela i nevladinog sektora iz BiH i regije.

Forum su organizirali britansko Ministarstvo za međunarodnu trgovinu u BiH i grupacija Alfa Energy. Tokom ovog poslovnog događaja, kako je izjavio britanski ambasador u BiH Matthew Field, diskutovat će se o svjetskim tokovima kada je riječ o električnoj energiji i šta to znači za BiH. Također, bit će govora o tome kako se firme u BiH mogu zaštiti od promjenljivih cijena električne energije.

- Zbog toga mi je posebno drago što danas imamo više od 90 učesnika uglavnom iz privatnog sektora. Velika Britanija je bila među prvim zemljama koje su u potpunosti izvršile liberalizaciju svog tržišta električne energije. Tržište u BiH se počelo otvarati 2015. godine i taj proces će se nastaviti – naveo je Field.

Alfa Energy Group, prema njegovim riječima, pomaže firmama u BiH, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i SAD da preuzmu odgovornost za svoje poslovanje i donesu odluke koje su najbolje za njih.

Ova međunarodna grupacija bavi se savjetovanjem komercijalnih potrošača i sa predstavništvima u Londonu, Chicagu, Frankfurtu i Sarajevu već 20 godina brinu za efikasno upravljanje energijom njihovih četiri hiljade klijenata.

Izvršni direktor Alfa Energy Group Damir Ahmović je kazao da se radi o trećem energetskom forumu i da su oni edukativnog karaktera.

- Veliki je interes komercijalnih potrošača koji su se odazvali današnjem pozivu, što pokazuje da su vlasnici velikih biznisa u BiH preuzeli odgovornost nad strateškom nabavkom i menadžmentom električne energije. Tokom foruma ćemo objasniti koji su to faktori koji su doveli do trendovskog kretanja cijena koje smo iskusili zadnjih 12 mjeseci i koje su to strateške opcije koje komercijalni kupci imaju da bi se nosili sa tom vrstom problematike – dodao je Ahmović.

Biznis.ba / FENA