BiH

Komesarka Bulc: EU spremna izdvojiti 600 miliona eura za saobraćajne projekte u BIH

Autor: Biznis.ba
Komesarka Bulc: EU spremna izdvojiti 600 miliona eura za saobraćajne projekte u BIH
Evropska komesarka EU za saobraćaj Violeta Bulc kazala je u petak u Sarajevu kako je saobraćajno povezivanje zapadnog Balkana strateški interes Evropske unije koja je spremna izdvojiti 600 miliona eura za saobraćajne projekte u Bosni i Hercegovini ali je upozorila i kako samo o predstavnicima različitih nivoa vlasti ovisi hoće li ona biti iskorištena.

Bulc je boravila u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini kao evropska komesarka gdje se odvojeno sastala s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i državnim ministrom saobraćaja i komunikacija Ismirom Juskom.

Konstatirala je kako su protekle dvije godine unatoč brojnim zaprekama donijele vrlo uspješnu saradnju i početak provedbe "gotovo nemogućih projekata" s obzirom na način dogovaranja u BiH a za Uniju je to iznimno važno jer ona tretira ovu zemlju kao važno čvorište za povezivanje regije zapadnog Balkana.

capture-20180629-124744

Kazala je kako je konkretni rezultat usvajanje strateških dokumenata odnosno saobraćajnu strategiju za BiH i regionalnog saobraćajnog sporazuma a to je pak EU omogućilo rad na pripremi projekata i izgradnji tehničkih kapaciteta nužnih za njihovu provedbu.

"Ukupno 600 miliona eura iz fondova EU odobreno je za projekte u BiH a sada je na toj zemlji pokazati kako je u stanju povući taj novac", kazala je Bulc dodajući kako vjeruje da će se to i dogoditi.

Pojasnila je kako je sa stajališta interesa EU najvažnija izgradnja saobraćajnih koridora V c koji povezuje Budimpeštu i Ploče odnosno Jadransko-jonskog koridora.

Ministar Jusko je kazao kako je zahvaljujući početnom angažiranju EU sada osigurano ukupno 2,3 milijarde konvertibilnih maraka (1,17 milijardi eura) za gradnju koridora V c.

bulc-jusko

Od toga je u ovom trenutku dostupno za aktiviranje oko 700 miliona eura za gradnju sedam dionica no uslov za to je operativni dogovor koji se mora postići na nivou dva entiteta.

Bulc je pak kazala kako bi u BiH u ovakvim slučajevima trebali nešto naučiti na primjeru EU gdje postoji "28 različitih lokalnih interesa".

Devet paneuropskih koridora, kako je istaknula, ne bi nikada bili izgrađeni bez dogovora o investiticijskim prioritetima i uspostave financijskog mehanizma provedbe tih planova koji se revidiraju kroz svakih desetak godina, javlja Hina.

"Bez toga ni ja kao komesarka nikada ne bih mogla biti učinkovita jer bi nacionalni interesi uvijek imali prevagu nad drugim", kazala je Bulc dodajući kako bi i za BiH bilo korisno razviti takve alate i time je povezati sa zapadnim Balkanom i EU.

Kazala je i kako je vrijeme da BiH konačno osposobi svoj željeznički sistem, posebice radi prijevoza tereta koji se sada kroz tu zemlju uglavnom prevozi cestama.

Kako je istaknula Bulc EU 70 posto svojih saobraćajnih investicija ulaže u željeznicu jer je to okolišno prihvatljiv i siguran način prijevoza koji bitno utječe na stanje sigurnosti na cestama a važan je i zbog obrane odnosno zbog osiguranja potrebne pokretljivosti vojnih komponenti.

Podsjetila je i na dokument pod nazivom "Vizija nula do 2050." čiji je cilj drastično smanjiti broj nesreća na cestama.

"Imamo svu tehnologiju potrebnu kako bismo spriječili da ljudi ginu na cestama", kazala je Bulc ilustrirajući to podatkom kako sada na cestama EU svake godine pogine 26 hiljada ljudi, a 137 hiljada ih bude ozljeđeno u saobraćajnim nesrećama što je ocijenila neprihvatljivim.

Biznis.ba