BiH

Kompanija Adriatic Metals PLC ostavlja značajan trag na projektu u Varešu

Autor: Biznis.ba
Kompanija Adriatic Metals PLC ostavlja značajan trag na projektu u Varešu
Vlada Zeničko- dobojskog kantona odobrila je prijavu kompanije Adriatic Metals PLC za značajno proširenje zemljišta po postojećem Ugovoru o koncesijama.

Britanska kompanija Adriatic Metals PLC pronašla je kod Vareša do sada najveće dokaze o velikim količinama metala skrivenih ispod površine tla. Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Mirza Ganić odobrio je zahtjev kompanije Adriatic Metals PLC za proširenje zemljišta u odnosu na postojeće koncesiono područje. Odobrenje je uslijedilo nakon što je zaključen tridesetodnevni period javne obavijesti. Prema uslovima originalnog Ugovora o koncesijama, Kompanija ima tri područja, koja uključuju Veovaču I i Veovaču II i Rupice-Juraševac Brestić.

“Odobrenje koncesije je rezultat rada našeg tima u Bosni i Hercegovini u suradnji sa lokalnim vlastima. Ovaj proces trajao je mjesecima, a njegov ishod ukazuje na to da su općina Vareš i Zeničo-dobojski kanton spremni na saradnju s kompanijom Adriatic Metals PLC,” izjavio je Paul Cronin, generalni direktor.

Drugim amandmanom Ugovora o koncesijama je proširilo ta područja u polja koja su susjedna prvobitnim područjima. Treći amandman, koji pokriva područja Borovica-Semizova Ponikva (“Semizova Ponikva”); Orti-Selište-Mekuše-Barice-Smajlova Šuma-Mačak (“Vareš Istok”); i Droškovac-Brezik (“Brezik”), predstavlja značajan iskorak za kompaniju Adriatic Metals PLC i Vladu Zeničko-dobojskog kantona. Područje koje je obuhvaćeno novim ugovorom iznosi 3,212 ha ili 32.12 km2. Ukupno područje koje sada obuhvaćeno koncesijama kompanije Adriatic Metals PLC iznosi 4.078 ha (40.78km2). Koncesijska taksa u iznosu od 481.000 BAM (246.335€) će biti uplaćena Zeničko-dobojskom kantonu i očekuje se da će 70 posto takse direktno koristiti Općini Vareš.

“Širenje našeg zemljišta će zasigurno dovesti do porasta investicija u Bosni i Hercegovini. Naš fokus u budućnosti će biti rad na daljem prepoznavanju ispravnih strukturalnih, litoloških i geo-hemijskih uslova koji su rezultirali visoko-kvalitetnim nalazištima srebra u Rupicama, kao i na istraživanju potencijalnih novnih nalazišta iste mineralizacije u novom koncesionom području,” dodao je Cronin.

Planirano je da širenje zemljišta da pristup modernom istraživanju i bušenju širom područja koje ima značajne izglede osnovnih metala, gdje je historijsko istraživanje dalo pozitivne rezultate geofizičkom indukovanom polarizacijom, istraživanjima kopanjem jaraka i uzimanjem uzoraka.

Značajno prošireno koncesijsko područje uključuje prostor između Veovače i Rupice (Semizova Ponikva i Brezik), kao i prostor istočno od postojeće koncesije Veovača (Vareš Istok). Ovo područje je, dakle, područje visokog prioriteta za dalje istraživanje i bušenje, te će Kompanija sada poduzeti sve neophodne korake za dobivanje Dozvole za istraživanje, nakon dolazeće kampanje zračnog geofizičkog snimanja koje će dopuniti postojeće historijske podatke i geohemijska istraživanja koja je Kompanija nedavno provela.

Kompanija Eastern Mining d.o.o. je nosilac koncesije za istraživanje i eksploataciju u Varešu . U vlasništvu je Adriatic Metals, kompanije koja je listirana na Australijskoj i Londonskoj berzi vrijednosnih papira. Od 2017. godine, Eastern Mining vrši istraživanja na nekoliko lokaliteta u općini Vareš, prvi put nakon osamdesetih godina prošlog vijeka. Fokus kompanije je istraživanje mineralnih sirovina koje imaju potencijal za rast kompanije. Krajnji je cilj oživljavanje rudarske industrije na području općine Vareš, eksploatacijom novih i postojećih nalazišta rude. Projekat je privukao ugledne strane investitore u BiH. Na mnogo načina, ovaj istraživački projekat je jedinstven u poslijeratnoj BiH, kako u pogledu veličine investicije tako i potencijala za razvoj.

Biznis.ba