Sarajevo

Konferencija '100 najvećih' okupila privrednike i stručnjake iz BiH i regiona

Autor: Biznis.ba
"100 najvećih"

Konferencija "100 najvećih u BiH i regionu - ESG Impuls 2024" okupila je danas u Sarajevu privrednike i stručnjake iz BiH i regiona koji će raspravljati o ESG principima i njihovoj implementaciji.

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić Fočo izjavila je da će u sklopu događaja biti dodijeljena i priznanja u kategorijama velikih, srednjih i malih firmi.

Dodala je da su prvi put ove godine kompanije koje su rangirane u 100 najvećih ostvarile nešto lošije ukupne rezultate.

- Došlo je do pada ukupnog izvoza, broja zaposlenih kao i prihoda svih rangiranih po prvi put otkad to pratimo - navela je Ahmetspahić Fočo.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je da joj je zadovoljstvo što je jedan od partnera manifestacije i naglasila važnost rada na privrednom, društvenom i održivom razvoju.

Poručila ja da je jako važno naći se među 100 najboljih u BiH posebno kad su u pitanju privrednici koji čine ovu zemlju onakvom kakva jeste.

- Naša privreda, politika i obrazovanje moraju raditi na razvoju kako bi Bosnu i Hercegovinu snažno poveli naprijed prema evropskoj budućnosti kojoj svi težimo - potcrtala je Bradara.

Također, istaknula je kako održivost više nije stvar prestiža već imperativ bez kojeg su bh. firme izvozno nekonkurentne, osobito u sektorima poput metalske industrije.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izrazio je nadu da će današnja konferencija iznjedriti kvalitetne zaključke i preporuke tijelima vlasti s ciljem održavanja našeg izvoza i konkurentnosti.

Svečana ceremonija dodjele priznanja u okviru projekta 100 najvećih u BiH i regionu bit će održana večeras.

Ove godine prvi put projekt "100 najvećih u BiH i regionu - ESG impuls 2024" realizuje se pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića