BiH

Konferencija 'Digitalizacija bh. društva' 18. decembra u Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Konferencija 'Digitalizacija bh. društva' 18. decembra u Sarajevu

Na konferenciji „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“ 18. decembra u Sarajevu bit će izvršen presjek stanja u Bosni i Hercegovini kada je riječ o digitalizaciji i informaciono-komunikacionoj tehnologiji, te inicirane aktivnosti koje trebaju pokrenuti promjene, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Konferencija predstavlja aktivnost u okviru Programa razvoja informacionog društva BiH, sa ciljem promocije bosanskohercegovačke privrede i podrške usklađivanju izvozno orijentisanim kompanijama u približavanju modernim tokovima poslovanja i rada u Evropskoj uniji i svijetu.

Prema riječima potpredsjednika VTK BiH Vjekoslava Vukovića, digitalizacija u cijelom svijetu, posebno kada je riječ o gospodarstvu, povećava transparetnost, a transparentnost i brzina pristupa informacijama govore o većoj konkurentnosti.

- Na konferenciji naredne sedmice, koja je uvod u veliku međunarodnu konferenciju koju ćemo raditi na proljeće, po prvi ćemo prezentirati trenutno stanje u BiH kada je riječ o digitalizaciji, te pokušati sagledati koji je to investicijski potencijal BiH, u što zapravo treba investirati i šta dalje razvijati – kazao je Vuković.

Naveo je podatak da IKT sektor u BiH trenutno ima oko 11.000 zaposlenih i učestvuje sa pet posto u brutu društvenom proizvodu. To je jako malo, naglasio je vuović dodajući da je namjera da se on poveća na 15 posto s obzirom da se radi o brzorastućoj industriji.

Projekat, kako je kazao direktor firme "Global GPS BH" Haris Hadžialić, ima za cilj prepoznati prostor za investicije u informaciono-komunikacione tehnologije, te osnažiti tu oblast u BiH.

-  Promjene su dugoročan proces u koji smo mi krenuli i to je najvažnije. Radi se o procesu koji je pokrenula VTK BiH zajedno sa privredom BiH da bi promijenili okruženje u kojem živimo i radimo i da bi nam ubuduće svima bilo lakše – dodao je Hadžialić.

Radi se o organizovanom pristupu koji bi, prema riječima stručnog savjetnika u RAK-u Aleksandra Mastilovića, trebao proces digitalizacije, odnosno digitalne transformacije društva staviti u sistemsku formu, dakle da imamo strategiju i jasno definisanu polaznu poziciju, smjer kretanja i ciljeve koji se trebaju postići.

Direktorica Sektora za transport i komunikacije VTK BiH Sabrina Teskeredžić je kazala da postoji veliki broj privatnih firmi koje sopstvenim resursima pokušavaju sebi obezbijediti da budu konkuretne na tržištu na način da smanje troškove, a digitalizacija je upravo odgovor na sve troškovne pritiske i povećanje usluga kvalitete transporta.

- Brzina i mobilnost, odnosno fleksibilnost neki su od ključnih parametara za transportne firme u nastojanju da optimiziraju svoje aktivnosti u smislu razmjene podataka, praćenja resursa, a sa druge strane i potreba onih koji očekuju tu robu – dodala je Teskeredžić.

Biznis.ba / FENA