BiH

Konferencija o potrebi privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom

Autor: Biznis.ba
Konferencija o potrebi privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom

"Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom" naziv je treće naučne konferencije koja će 23. januara biti održana u Sarajevu.

Na konferenciji će se govoriti o značaju i važnosti tehnike, inovatorstva, IT tehnologija te o potrebama privrednog sektora, proizvodnih sistema i značaju obrazovanja mladih za tehnička i IT usmjerenja.

Organizator skupa je Udruženje tehničke kulture Novi Grad Sarajevo, koji su najavili učešće stručnih govornika i predavača čija će izlaganja biti usmjerena upravo na te teme.

Kako su organizatori ocijenili globalno tržište je turbulentno, zahtjevi od proizvoda dosta visoki, nivoi tehnike, tehnologije i organizacije praćeni novom proizvodnom filozofijom, profilirali su uvjete koje kadrovi moraju ispunjavati.

U tranziciji društva ishodi privatizacije nisu dali očekivane rezultate što se odražava na kvalitet života, zadovoljstvo građana i kvalitet obrazovanja, izraženo siromaštvo i odlazak mladih svih nivoa obrazovanja.

U proizvodno orijentiranom tržištu, da bi se osigurala konkurentna proizvodnja, neophodno je kvalitetno obrazovanje u svim sferama, a u privrednom sektoru nameće se obaveza radikalnog reinženjeringa kao uvjet opstanka preduzeća.

Iz tih razloga Udruženje tehničke kulture Novi Grad - Sarajevo želi podstaći univerzitete, privredne komore, privredne subjekte, udruženja klastera, institute i udruženja da sinergijskim djelovanjem trasiraju optimalan put ka konkurentnom privrednom sektoru.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a partneri konferencije su Privredna komora FBiH, Udruženje "CRPIT" i BH Futures foundation.

Biznis.ba / FENA