BiH

Konferencija u sklopu 'BH sedmice inženjerstva' u četvrtak u Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Konferencija u sklopu 'BH sedmice inženjerstva' u četvrtak u Sarajevu

U sklopu ovogodišnje BH sedmice inženjerstva u Sarajevu će u četvrtak, 12. decembra biti održana konferencija čiji će sudionici pod motom "Povežimo budućnost" elaborirati najnovije razvojne trendove i postignuća u ovoj oblasti.

Radi se o događaju koji će u glavnom gradu BiH okupiti ne samo inženjere, nego i vlasnike uspješnih kompanija, te eminentne akademske djelatnike iz zemlje i inozemstva kako bi razmijenili ideje o zajedničkom unapređenju korištenja tehnologije u praksi, uključujući i najnovija rješenja koja su u funkciji poboljšanja kvaliteta života i ukupnog razvoja.

Kako je istaknuo predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić danas na pres-konferenciji u Sarajevu, pozicioniranje i rast kompanija, kao i privredni razvoj uopće, temelje se na razvoju inžinjerstva i inovativnom pristupu.

Potcrtao je u tom kontekstu značaj umrežavanja i dijeljenja znanja u svrhu njegovog umnožavanja, te promoviranja svih elemenata koji su najneposrednije u funkciji ekonomskog razvoja i rasta.

U sklopu najave spomenutog događaja, direktor BH sedmica inženjerstva 2019 Zlatko Berbić kazao je kako će konferencijom u Sarajevu, koja slijedi nakon sličnih skupova u Tuzli i Banjoj Luci te nakon više manjih događaja diljem BiH, biti zaokružene ovogodišnje sedmice inženjerstva.

Istovremeno, ističe kako je inžinjerstvo danas sveprisutno i najneposrednije povezano s razvojem i budućnošću, te da predstavlja svojevrsnu ulaznicu u svijet biznisa.

Na značaj najavljenog događaja ukazao je i direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević, naglašavajući kako bez novih ideja i novih tehnologija nije moguć napredak poduzetništva, a to, kako navodi, između ostalog, podrazumijeva interakciju između inženjerstva, tehnologije i društvenih odnosa.

Poručio je kako je u tom pogledu neophodno kreirati razvojne projekcije po mjeri čovjeka i iznaći modele odlučivanja koji će se temeljiti na određenim tehničkim parametrima i prirodnim zakonitostima.

Kako je rečeno, za kreiranje povoljnog poslovnog i uopće razvojnog okruženja nužno je staviti u funkciju sve potencijale, a u prvom redu ljudske resurse, mlade sa znanjem koji su, ujedno, i najvažniji faktor razvoja.

Ocijenjeno je kako skupovi poput konferencije koja će biti održana u Domu mladih, Skenderija, predstavljaju dobru priliku za umrežavanje i povezivanje brojnih udruženja koja okupljaju stručnjake različitih profila, a uz primjenu najnovijih tehnoloških rješenja.

Za to je, kako je istaknuto, neophodno osigurati odgovarajuću podršku vlasti na svim nivoima u BiH, ali i otkloniti različite administrativne prepreke i rascjepkanost koja karakterizira sve segmente života u BiH, uključujući i inženjerstvo (više od 18 inžinjerskih asocijacija u BiH) kao jedan od ključnih pokretača razvoja.

Kako je najavljeno, sudionici događaja/konferencije bit će u prilici slušati i upoznati najuspješnije stručnjake iz oblasti inženjeringa, informacionih tehnologija, industrije, energetike, brojne inovatore, profesore, akademike, CEO menadžere i ljude iz svijeta biznisa.

Oni će kroz plenarna predavanja i panel diskusije elaborirati niz zanimljivih tema koje se tiču inženjeringa i biznisa u BiH i svijetu, kao što su - pametna rješenja za pametni grad (projekcija je da će do 2050. godine oko 70 posto stanovništva u svijetu živjeti u gradovima) i transport, pametna javna uprava, Internet stvari (IoT), koncept "pametnih gradova"...

Mnoštvo svjetski uspješnih predavača dolazi u Sarajevo, a, između ostalih, i  Dirk Muehlenweg, globalni lider Internet stvari (IoT) za Vladinu industriju u IBM-u, Tomislav Volarić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na Sveučilištu u Mostaru, Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecom d.d. Sarajevo, prof. dr. Almir Badnjević, izvršni direktor i CEO "Verlab" Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH...

(FENA)