Novi projekti

Konjic planira unaprijeđenje stanja u sektoru voda i poljoprivrede, grad posjetio ministar HNK

Autor: Biznis.ba
Konjic planira unaprijeđenje stanja u sektoru voda i poljoprivrede, grad posjetio ministar HNK
Osman Ćatić i Mario Jurica

U okviru pripremnih aktivnosti za utvrđivanje Programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona ministar Mario Jurica sa saradnicima posjetio je Konjic, gdje se sastao sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem i saradnicima. Tokom susreta razmatrane su zajedničke aktivnosti u cilju unaprijeđenja stanja u sektoru voda i poljoprivrede.

- Želimo prije usvajanja Programa vodnih naknada i Programa o namjenskim sredstvima rekultivacije zemljišta upoznati jedinice lokalne samouprave sa projektima koje ćemo provoditi, upoznati ih sa načinom rada u budućnosti i rješavanjem tekućih problema koje imamo. Mjere koje će biti aktuelne kroz Program rekultivacije zemljišta su promjena namjene zemljišta, navodnjavanje i gnojidba, čime želimo pomoći poljoprivrednim proizvođačima u njihovom radu i krajnjem proizvodu, kao i pomoći im u plasmanu proizvoda putem e-tržnice. U Programu vodnih naknada planirana je realizacija projekata koji se odnose na vodovod Podorašac i klizište Orahovica, te projekata koji su ranije planirani, a nisu realizovani. Želio bih pohvaliti rad Gradske uprave Konjic i Saveza poljoprivrednih udruženja, koji su primjer svima drugima. Drago mi je sarađivati sa ovim ljudima i prenijeti neke ideje i na druge općine i gradove, gdje to nije razvijeno - kazao je ministar Mario Jurica nakon sastanka u Konjicu.

- Ovo je jedna dobra praksa da se prije donošenja pravilnika o utrošku sredstava saslušaju mišljenja s terena i vidi u kojem pravcu treba da se ide. Drago mi je da se dobra saradnja, koju smo imali u proteklom periodu nastavlja i da će biti intenzivirana u budućnosti. Čestitam ministru na aktivnostima koje je radio u proteklih stotinu dana, vidjeli smo da je saradnja sa Gradskom upravom Konjic na zavidnom nivou. Planirani projekti vodovod Podorašac i klizište Orahovica, koji će u narednom periodu biti potpomognuti od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK od velike su važnosti za Gradsku upravu Konjic i stanovnike Konjica - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se ministru Jurici na posjeti i iskazanoj spremnosti za realizacijom značajnih projekata na području Konjica u narednom periodu.