BiH

Konsolidovana dobit Raiffeisena u prvom kvartalu poboljšana za više od petine

Autor: Biznis.ba
Konsolidovana dobit Raiffeisena u prvom kvartalu poboljšana za više od petine

Konsolidovana dobit Raiffeisen Bank International (RBI) je poboljšana za više od petine i iznosi 216 miliona eura u prvom kvartalu 2021., uprkos tekućim nepovoljnim okolnostima zbog pandemije COVID-19.

Generalni direktor RBI Johann Strobl izjavio je da su zadovoljni dešavanjima u prvom kvartalu.

- Potražnja za kreditima je povećana u martu. Zahvaljujući napretku u smislu vakcinacije, osjeća se pozitivno raspoloženje. Ekonomski oporavak je vidljiv i bit će održiv u naredne dvije godine - smatra Strobl.

Operativni prihod je opao za 11 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 1,2 milijarde eura, pri čemu je neto kamatni prihod opao za 13 posto na 767 miliona eura što je rezultat umanjenja kamatnih stopa na brojnim tržištima grupacije te devalvacije valuta, posebno u Rusiji i Ukrajini.

Neto prihodi od naknada i provizija su smanjeni za tri posto i iznose 434 miliona eura, uglavnom zbog manjih obima koji su rezultat COVID-19 pandemije i devalvacije valuta.

U RBI očekuju umjereni rast kredita u prvoj polovini 2021. koji će se ubrzati u drugoj polovini godine.

- Očekujemo poboljšanje konsolidovanog povrata na kapital u 2021., uz srednjoročni cilj od 11 posto. Na osnovu ovog cilja, namjeravamo distribuirati između 20 i 50 posto konsolidovane dobiti saopćeno je iz Raiffeisen Bank.

Biznis.ba / FENA