BiH

Kontejneri iz Potočara za izvoz u 12 zemalja

Autor: Biznis.ba
Kontejneri iz Potočara za izvoz u 12 zemalja

Najpozitivniji primjer uspješnog investiranja u Srebrenici u posljednjih pet godina je izgradnja i otvaranje pogona za proizvodnju građevinskih i drugih modela kontejnera koju je pokrenula beogradska firma "Ekonomik grup" u Potočarima.

Uspješnost rada i plasmana gotovih kontejnera na tržište najbolje potvrđuje povećanje obima proizvodnje, kontinuiran rad i rast broja zaposlenih.

Direktor ove firme Bojan Rankić rekao je Srni da je pri otvaranju ovog pogona u martu 2018. godine bilo planirano zapošljavanje 20 radnika, ali da je zbog velike potražnje kontejnera za različite namjene na tržištu došlo do povećanja obima proizvodnje, a time rasta broja zaposlenih sa 20 na 50 radnika različitih nacionalnosti.

On je naveo da su u 2019. godini proizveli 1.200 kontejnera različith modela i da je 70 odsto plasirano na tržište 12 evropskih zemalja, a 30 odsto unaprijed je rasprodato domaćim kupcima.

Rankić je istakao da se kontinuitet i dinamika proizvodnje nastavljaju i u ovoj godini jer postoji izraženo interesovanje za njihovim kontejnerima i na domaćem i stranom tržištu.

Tome najviše doprinose izuzetan kvalitet kontejnera i striktno poštovanje ugovorenih rokova isporuke čemu se u ovoj firmi posvećuje posebna pažnja, što uvijek nije jednostavno s obzirom na veliku potražnju i rast proizvodnje.

Rankić je pojasnio da domaći i strani kupci traže građevinske, poljoprivredne, trgovačke, sportske, turističke i sanitarne modele kontejnera, da imaju potpisane ugovore sa više firmi za plasman u ovoj godini i da striktno poštuju preuzete rokove isporuke.

Potražnja tržišta za kontejnerima, prema riječima Rankića, "tjera ih" da planiraju dalje proširivanje obima proizvodnje, a time i prijem još 20 radnika u radni odnos, što uskoro treba da se realizuje.

S ciljem podsticanja zapošljavanja i otvaranja novih industrijskih kapaciteta opština Srebrenica je prije dvije godine uz pomoć Vlade Republike Srpske uložila 200.000 KM u izgradnju proizvodne hale u Potočarima koju je ustupila na korištenje firmi "Ekonomik grup" za pokretanje proizvodnje građevinskih i drugih modela kontejnera, što se pokazalo opravdanim i izuzetno dobrim poslovnim potezom.

Biznis.ba