BiH

Koronavirus nije previše utjecao na proizvodnju meda u ZHK-u

Autor: Biznis.ba
Koronavirus nije previše utjecao na proizvodnju meda u ZHK-u

Epidemija koronavirusa nije previše utjecala na proizvodnju meda u Zapadnohercegovačkoj županiji, dok je potražnja za medom ove godine čak i veća nego ranije.

U razgovoru za Fenu pčelar Frano Crnjac iz mjesta Izbično pored Širokog Brijega kaže kako je prodao sav prošlogodišnji med, a prve količine novog meda bit će dostupne krajem lipnja.

- Potražnja za medom bila je velika. Da sam imao 500 kila, sve bih uspio prodati. Međutim, nemam toliko. Moj prijatelj Ivo Crnjac i ja imamo oko 70 "ulišta", a lani smo uspjeli "izvrcati" svakom od 100 do 120 kilograma jer je bila slaba godina. Inače, kada je sve uredu, bude od 15 do 20 kilograma po ulištu - kaže Crnjac.

Kilogram meda taj pčelar prodaje po cijeni od 18 maraka što je, po njegovim riječima, optimalna cijena za med te kvalitete.

Kada je u pitanju ova godina prvo vrcanje meda planira se krajem lipnja, a nakon tog slijede zaštita i lijek za pčele što će im pomoći da dočekaju jesenje vrcanje.

Crnjac kaže kako je još rano prognozirati hoće li ova godina biti bolja za proizvodnju meda u odnosu na prošlu.

- Sve ovisi o vremenu. Zadnjih par dana smjenjuju se bura i kiša. To je za pčele jako loše, jer je većina prinosa livadna - kaže Crnjac.

Što se tiče koronavirusa, on je istaknuo da taj virus nije direktno utjecao na pčele, ali su neki pčelari imali problema doći do svojih pčelinjaka zbog zabrane kretanja.

- Dosta kolega mi je pričalo kako tijekom karantene nisu mogli otići do pčela. Ljudi žive u Posušju ili Širokom Brijegu, a pčele su im na području Hercegbosanske županije. Ja nisam imao takvih problema - navodi Crnjac.

On je nedavno otvorio i prvu apikomoru u Hercegovini, međutim ove sezone neće je puštati u pogon zbog covida-19:

- Ne želimo riskirati i otvarati. Inače komora radi od svibnja do rujna, ali ove godine nećemo je otvarati zbog koronavirusa.

Apikomora je uređaj koji je crijevom povezan s pčelinjim košnicama i služi za inhalaciju, a boravak u apikomori preporuča se osobama koje imaju zdravstvenih problema s dišnim putevima.

Biznis.ba / FENA