Dijalog Italija - BiH

Košarac: 70 posto izvoza ide u EU, valja to očuvati

Autor: Biznis.ba
Košarac: 70 posto izvoza ide u EU, valja to očuvati
Tajani i Košarac

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine domaćin je skupa pod nazivom "Ekonomski dijalog: Italija - Bosna i Hercegovina", a upriličen je u okviru posjete Bosni i Hercegovini zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonia Tajanija.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković ističe da je Italija veliki investitor u Bosni i Hercegovini, a naši izvozi prema Italiji rastu sa manjim padom prošle godine zbog izvoza aluminija na sjever Italije. Blagi pad je zbog kompletnih ekonomskih kretanja na tržištu EU, koja su doživjela laganu stagnaciju.

Za današnji skup kaže da je dokaz da je Vanjskotrgovinska komora BiH prepoznata kao iskreni partner gospodarske zajednice Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu.

- Nadam se da ćemo, na današnjem skupu, čuti da je naše kretanje prema Evropi nedvojbeno, naši današnji gosti i sudionici su velikani gospodarstva - kazao je novinarima.

Predsjednik Udruženja italijanskih preduzeća u Bosni i Hercegovini Guizepe Franchi kaže da nisu toliko brojna italijanska preduzeća, trenutno prisutna u BiH, ali su od velikog kvaliteta. To su, kako je kazao, posebne firme koje predstavljaju različite sektore međunarodne industrije.

- Ta preduzeća se razlikuju po karakteristikama. Zapravo drže tržište i predstavljaju sve ono što Italija izvozi i na međunarodno tržište - kazao je.

Za današnju posjetu italijanskog ministra Antonija Tajanija kaže da je važna i znakovita jer je za Italiju važno da održi, kako je kazao, ne samo odnose sa Evropom i ostatkom svijeta nego je poseban akcent na vezama sa istočnom Evropom i sa zemljama istočnog Balkana.

Za sebe kaže da je poduzetnik, koji je stvorio jedno preduzeće prije dvadeset godina u Bosni i Hercegovini.

- Smatram da je, iako su se promijenili uvjeti, ovo velika mogućnost i šansa ne samo za trgovinu ovdje nego uopće, na cijelom svijetu. Zato je moja poruka, svim poduzetnicima, da budu hrabri - naglasio je.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto mišljenja je da bez EU i tržišta EU, bez obzira na politiku, naša privreda i država Bosna i Hercegovina neće opstati.

- Zato mi je bitno i da smo ovdje, na Evropskom dijalogu: Italija - Bosna i Hercegovina - kazao je.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kaže da je važno da institucije ulažu kontinuirani napor da bi bila ispunjena određena vrsta standarda i uvjeta da bi pomogli realnom sektoru u BiH.

- Mislim da je naše kretanje prepoznato od evropskih institucija. To potvrđuje statistika koja ukazuje na činjenicu da se, vanjskotrgovinski bilans izvezenih roba iz BiH, više od 70 posto odnosi na zemlje Evropske unije. Valja to očuvati, unaprjeđivati. Naše opredjeljenje je upravo na tom planu, da zajedno sa evropskim partnerima, predano radimo na isunjavanju takvih uvjeta i standarda da bi privrednici iz BiH mogli ostati etablirani i biti konkurentni na tržištima EU - kazao je, između ostalog.

Dio današnjeg događaja, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, je i bilateralni sporazum o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.