BiH

Košarac: Deblokirati imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru

Autor: Biznis.ba
Košarac: Deblokirati imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponovio je danas riješenost da se deblokira imenovanje ekspertnog tima za Trgovsku goru, te osujete namjere Republike Hrvatske da na tom lokalitetu izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad.

Košarac je nakon videokonferencije predstavnika civilnog sektora i nadležnih institucija o implikacijama odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, istaknuo kako su primarni ciljevi u tom pogledu - zaštita zdravlja i životne sredine.

U osvrtu na to pitanje ponovio je kako je neprihvatljiv i politički nekorektan postupak zamjenice predsjedavajućeg Vijeća miministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja, kako je naveo, ne dozvoljava da se odluka o imenovanju ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa spomenutom problematikom nađe na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

- Blokada koja je prouzrokovana takvim postupanjem ministrice vanjskih poslova nas je zaustavila u veoma važnom poslu, da na temelju naučnoistraživačkih elemenata dokažemo da je izgradnja eventualnog odlagališta na Trgovskoj gori štetna po zdravlje ljudi i životnu sredinu u RS-u i FBiH – kazao je Košarac.

Istovremeno, izrazio je bojazan da će BiH, ukoliko se nastavi ovom dinamikom i omogućavanjem Hrvatskoj da provodi aktivnosti na spomenutom planu, doći u situaciju da neće moći pravovremeno reagirati, “jer po ESPOO konvenciji (Konvencija o procjeni okolinskih utjecaja u prekograničnom kontekstu), BiH će dobiti mogućnost da u roku od mjesec dana reaguje”, potcrtavajući da je to prekratak period za meritoran odgovor na novonastalu situaciju.

Košarac je naglasio da je obaveza nadležnih institucija da rade u interesu zdravlja građana u BiH i zaštite životne sredine.

Najavio je da će već u narednoj sedmici biti održana sjednica Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, te analizirana odluka o formiranju tog tijela, odnosno da će Predsjedništvo BiH biti obaviješteno o blokadi i nepoštivanju njegovih zaključaka u vezi s pitanjem Trgovske gore.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potcrtao je u osvrtu na sadržaj videokonferencije kako ga raduje spremnost civilnog društva u BiH da se uključi u spomenuti proces i doprinese deblokiranju imenovanja ekspertnog tima za Trgovsku goru, napominjući da je dio nevladinog sektora već uključen u razrješavanje tog problema.

- Niko nema pravo da ne poštuje stavove Predsjedništva BiH i drugih institucija – poručio je Košarac, podsjećajući da su i PSBiH, entitetski i parlamenti lokalnih jedinica donijeli odluke kada se radi o Trgovskoj gori.

Biznis.ba / FENA