BiH

Košarac: Evropska delegacija indolentna o temi odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Autor: Biznis.ba
Košarac: Evropska delegacija indolentna o temi odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je danas da su članovi evropske delegacije potpuno indolentni kada je riječ o namjeri Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, neposredno uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, te da nije zadovoljan mnogim razgovorima koje je imao sa predstavnicima EU.

Košarac je rekao da je više puta postavio pitanje šta bi se desilo kada bi, na primjer, Austrija imala namjeru da odlaže ovakav otpad na pograničnom mjestu sa Mađarskom, a da se Mađarska u vezi sa tim ne konsultuje.

"Tražimo da se evropska delegacija uključi i bude partner sa institucijama Republike Srpske, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine i da zajedno onemogućimo Hrvatsku da na toj lokaciji odlaže otpad takve vrste", rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon tematske sjednice Odbora Narodne skupštine RS za zaštitu životne sredine.

On je naveo da i Slovenija odlaganje otpada na Trgovskoj gori smatra neprihvatljivim, odnosno da bi otpad trebalo odlagati tamo gdje i nastaje.

"Cijenimo da Hrvatska neće odustati i iz tog razloga smo se uključili u aktivnosti sa Slovenijom i definisiali smo buduće korake", rekao je Košarac.

Košarac je istakao da će tokom maja biti još susreta sa predstavnicima Slovenije, ali i Sekretarijata ESPO konvencije, koju će još jednom upozoriti da Hrvatska krši ovu konvenciju.

On je napomenuo da je Republika Srpska, kao kontaktna tačka za ESPO konvenciju, dostavila Sekretarijatu ove konvencije sve primjedbe i sugestije.

Košarac je kazao da su institucije RS do 2019. godine praktično bile same u borbi da se spriječi namjera Hrvatske, kao i da je taj entetet već izdvojio značajna sredstva namijenjena za potrebna istraživanja na njenoj teritoriji.

"Žao mi je što je usporen tempo kada je riječ o Federacije Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će po izboru nove federalne Vlade to pitanje biti tretirano na identičan način", rekao je Košarac.

On je naveo da je zajednički nivo obezbijedio sredstva za ekspertski i pravni tim, koja nisu distribuirana i čiji su članovi godinama radili bez naknade, ali su dali adekvatne odgovore.

"Okupljeni oko institucija Republike Srpske u ritmu koji treba da prate i institucije Federacije Bosne i Hercegovine, kroz koordinaciju na zajedničkom nivou, možemo u budućem periodu, primjenjujući prava iz potpisanih međunarodnih konvencija, odgovoriti adekvatno i implementirati naš fundamentalni interes - da onemogućimo Hrvatsku da gradi odlagalište na tom lokalitetu", zaključio je Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Biznis.ba