BiH

Košarac i entitetski ministri poljoprivrede: Omogućiti korištenje EU fondova za poljoprivredu

Autor: Biznis.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RSSavo Minić.

Danas su na sastanku u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu razgovarali o ispunjavanju evropskih standarda u entitetskoj i legislativi na nivou BiH putem Programa integrisanja u EU, te uspostavi IPARD strukture.

Podsjećajući da je ustavna nadležnost poljoprivrede na nivou entiteta, Košarac je rekao da je popis u poljoprivredi koji je planiran u ovoj godini veoma značajan, dodavši da će to biti odrađeno na nivou Republike Srpske i FBiH, što je osnova za razvoj politika poljoprivrednog sektora, kao i plan podsticajnih mjera.

Zajedničkim naporima entitetskih ministarstava poljoprivrede, kako je dodao Košarac, definisali su Zakon o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini i time ispunili jednu od naših obaveza iz poglavlja 11. i u smislu njegove primjene ostaje obaveza da se definišu pravilnici na kojim rade zajedničke radne grupe entitetskih ministarstava.

-Pitanje zakona o organskoj proizvodnji na nivou Bosne i Hercegovine je pitanje koje će biti riješeno na način da će RS u prvoj polovini ove godine donijeti svoj zakon, a FBiH također priprema svoj zakon i mi ćemo vidjeti da, na temelju pregovora i razgovora sa evropskom delegacijom, definišemo pitanje jednog okvirnog dokumenta koji će se odnositi na organsku proizvodnju.

Značajno pitanje koje proizilazi iz Zakona o poljoprivredi i preuzetih obaveza na prilagođavanju naše legislative sa evrospkom direktivom jeste i strateški plan za ruralni razvoj od 2023. do 2027. godine što je element poglavlja 13. koje su, kako je dodaio Košarac, uspjeli uspješno uraditi uz saradnju resornih entitetskih ministarstava, te očekuje da će tu vrstu okvirnog dokumenta strategije za ruralni razvoj već imati u februaru ove godine.

Kada je riječ o uspostavi IPARD strukture, Košarac je naveo da tu nije dovoljno urađeno i da će se kroz zajedničke aktivnosti to pitanje rješavati već polovinom februara na način da će imati ekspertske sastanke sa zemljama koje su uvele IPARD strukturu, a to znači korištenje EU fondova za poljoprivredu.

-Mislim da dosta sredstava nije iskorišteno iz evropskih fondova koji su neophodni našim poljoprivrednicima cijeneći napore entitetskih ministara i vlada FBiH i RS u obezbjeđenju poticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede. Možemo pomoći entitetskim strukturama time što ćemo u vezi IPARD strukture definisati na način da plasman tih sredstava obavljaju agencije za agrarna plaćanje RS i najavljena agencija za agrarno plaćanje FBiH i to je pitanje na tehničkom niovu, kako i na koji način to možemo usaglašavati – dodao je Košarac.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić ocijenio je sastanak konstruktivnim, dodajući da kada je riječ o Programu integrisanja u EU postignut visok stepen usaglašenosti, te da postoji još otvorenih ptanja, ali da su opredijelejni da rade zajedno na ispunjenju uslova.

-Želimo naše evropske partnere ubijediti da smo zajedno na istom cilju, da otvorimo pregovore s Evropskom unijom, da otvorimo tri poglavlja koja se tiču poljoprivrede i prehrambene industrije. Slažemo se da je popis poljoprivrede u BiH značajna tema za nas, koja će nam dati smjernice u kojem pravcu treba da se kreće ovaj sektor – naveo je Hrnjić, dodajući da je Federacija BiH izdvojila više od sedam miliona KM za popis poljoprivrede u Federaciji BiH.

Ministri su danas, kako je rekao Hrnjić, istakli opredijeljenost da rade na IPARD strukturi, da bi se stvorili uslovi da našim poljoprivrednicima budu dostupni ti fondovi zajedno sa ostalih pet zemalja koje danas koriste IPARD fond.

- Znamo da je to skoro milijarda eura, a da BiH već godinama ne može doći do tih fondova. Mi ćemo kao profesionalci i ljudi uraditi sve što je u našoj moći da se pokušamo usaglasiti da naši poljoprivrednici dođu u situaciju da mogu povlačiti sredstva iz tih fondova. Naravno, bit će tu još dosta otvorenih pitanja, ali sam sretan da danas razgovaramo potpuno otvoreno o usaglašavanju svih zajedničkih stavova – naveo je Hrnjić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić sastanak je također ocijenio kvalitetnim i priliku za konstruktivan razgovor. Naglasio je značaj što bolje saradnje da bi se napravili i uskladili propisi i omogućile sve pogodnosti našim poljoprivrednim proizvođačima, kada je u pitanju primarna poljoprivredna proizvodnja i prerada.

- Kada je u pitanju IPARD, obećano nam je od ministra Košarca da ćemo iskoristiti najbolje prakse iz okruženja, da ćemo putem dvije agencije za agrarna plaćanja što prije ući u tu priču i to je nešto što je na ministarskom nivou. Međutim, ono čime sam se lično kao ministar oduševio jeste priča koja se odnosila prvenestveno na obilježavanje životinja i sprječavanje zaraznih bolesti u BiH, a samim tim u RS. Sve ono što podrazumijeva promet živih životinja unutar BiH je predmet jedne žestoke zloupotrebe zato što nemamo mogućnosti da vršimo kontrolu, usaglašavanje markica, itd – rekao je Minić.

Dodao je da su danas dogovorili značajne korake i da je upravo to zaštita domaće proizvodnje koja podrazumjeva se uredi sistem i omogući da podsticaj dobiju poljoprivredni proizvođači koji uistinu imaju domaći proizvod i oni koji će ga uistinu preraditi.