BiH

Košarac i Nešić: Formiranje integrisanih graničnih prelaza u interesu poslovne zajednice RS i FBiH

Autor: Biznis.ba
Košarac i Nešić: Formiranje integrisanih graničnih prelaza u interesu poslovne zajednice RS i FBiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac danas je s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem razgovarao o aktuelnim temama iz nadležnosti dva ministarstva.

Košarac je informisao ministra o iskazanim potrebama poslovne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa formiranjem integrisanih graničnih prelaza u cilju omogućavanja neometanog prometa roba.

Zajednička ocjena je da bi formiranje integrisanih graničnih prelaza Rača-Sremska Rača i Vardište – Kotroman bilo značajan iskorak za olakšavanje spoljnotrgovinskog prometa i unapređenja poslovanja domaćih privrednika. Razgovarano je takođe o graničnom prijelazu i mostu ''Bratoljub'' na Drini.

- Formiranje integrisanih graničnih prelaza bila je tema sastanaka koje sam imao sa ministrom unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem. Ohrabruje me spremnost nadležnih tijela u Srbiji da ovo pitanje stave u fokus aktivnosti u narednom period - istakao je Košarac.

Nešić podržava inicijative o formiranju integrisanih graničnih prelaza, te je izrazio punu spremnost za pokretanje potrebnih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva sigursnoti BiH.

Razgovarano je i o zakonskim nadležnostima oba ministarstva u kontekstu implementacije Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene BiH.

Problematika izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori takođe je bila tema razgovora dvojice ministara.

- Zahvalan sam ministru Nešiću na podršci koju je pružio stavovima koje sam zastupao na nedavnoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u Zagrebu u vezi sa gorućim pitanjem izgradnje spornog odlagališta. Dogovorili smo da ćemo u domenu nadležnosti naših ministarstava i dalje aktivno raditi na rješavanju ovog problema u interesu građana - istakao je Košarac.

Ministri Košarac i Nešić razmijenili su mišljenja i o tačkama dnevnog reda predstojeće sjednice Vijeća ministara BiH.

(Biznis.ba / FENA)