BiH

Košarac i Pósa razgovarali o unapređenju saradnje između BiH i Mađarske

Autor: Biznis.ba
Košarac i Pósa razgovarali o unapređenju saradnje između BiH i Mađarske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas, na marginama Samita energetike u Trebinju, sa ambasadorom Mađarske u BiH Krisztiánom Pósa.

Tema razgovora bila je predstojeća posjeta mađarskog ministra vanjskih poslova i vanjske trgovine Pétera Szijjárta BiH, kao i unapređenje saradnje dviju država.

Ministar Košarac i ambasador Pósa usaglasili su da je potrebno zajedno raditi na uspostavljanju okvira za saradnju između BiH i Mađarske u oblasti ekonomije, turizma, poljoprivrede i stočarstva.

Na sastanku je iskazana obostrana zainteresiranost za ulaganje Mađarske u energetski sektor u BiH, sa akcentom na obnovljive izvore energije.

Istaknuto je da postoji spremnost za saradnju kada je u pitanju modernizacija u oblasti poljoprivrede i stočarstva, te je najavljena mogućnost da Mađarska bude država partner sajma poljoprivrede u Bijeljini 2021. godine.

Tema današnjeg sastanka bio je i razvoj banjskog i spa turizma, budući da je Mađarska prepoznata kao regionalni lider u ovoj oblasti, saopćeno je iz MVTEO BiH.

Košarac i Pósa su razgovarali i o mogućnosti ulaganja mađarske strane u bankarski sektor u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o migrantskoj krizi, ali i saradnji BiH i Mađarske u oblasti obrazovanja, a konstatovano je da godišnje više od 50 studenata iz BiH ima pravo na besplatno školovanje u Mađarskoj.

Biznis.ba / FENA