BiH

Košarac: Jedinstveno NE iz BiH odlagalištu na Trgovskoj gori

Autor: Biznis.ba
Košarac: Jedinstveno NE iz BiH odlagalištu na Trgovskoj gori

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da BiH neće odustati od osporavanja lokacije koju je Hrvatska odabrala za odlagalište radioaktivnog otpada.

Košarac je danas, nakon sastanka sa predstavnicima opština u slivu rijeke Une održanom u Novom Gradu, rekao da je u prethodnom periodu nosilac aktivnosti u vezi sa rješavanjem ovog problema bilo uglavnom resorno ministarstvo RS.

"Hrvatska je to koristila kao argumentaciju da to nije zvaničan stav BiH. Sad imamo jasan plan da formiramo ekspertski i pravni tim i prikupimo potrebnu argumentaciju za razgovore sa Hrvatskom", rekao je Košarac.

On je najavio da će u narednih 15 dana biti formirani ekspertski i pravni tim.

"Bitno je da je Predsjedništvo BiH usvojilo konkretan zaključak za postupanje svih institucija kada je riječ o Trgovskoj gori. Opredijeljeni smo da onemogućimo izgradnju odlagališta na planiranoj lokaciji. Moramo da vodimo računa o zdravlju 250.000 ljudi u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", rekao je Košarac.

Košarac kaže da to ne znači da će BiH odustati od dobrih bilateralnih odnosa sa Hrvatskom.

"Ali ćemo isto tako koristiti sva prava koja BiH ima na osnovu međunarodnih konvencija. Tražićemo mobilnost svih članova ekspertskog tima da na osnovu naučnoistraživačkih činjenica dođemo do argumentacije za razgovore sa Hrvatskom", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara i Predsjedništvo BiH biće redovno svaka tri mjeseca informisani o aktivnostima koje se sprovode.

"Imamo kapacitet i političko jedinstvo u BiH, uz ekspertski i pravni tim, a tražićemo pomoć i u Briselu", poručio je Košarac.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da su sve dosadašnje aktivnosti u vezi sa problemom Trgovske gore imale deklarativan karakter.

"Sada imamo ozbiljan plan i treba da se svi posvetimo jer je potrebno imati argumentaciju u narednim aktivnostima. Želimo da se promijeni lokacija i smatramo da Hrvatska ima mogućnost da nađe lokaciju koja neće predstavljati opasnost. Lokacija koja je odabrana više šteti BiH nego Hrvatskoj", rekao je Drljača.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u opštini Kozarska Dubica Darijan Babić ističe da je veoma važna podrška institucija BiH.

"Lokalne jedinice imaju ograničene kapacitete kad je u pitanju problem ovakve vrste. Bitno nam je da institucije BiH stoje iza nas. Na nama je da se organizujemo i nadam se da ćemo se izboriti sa ovim problem", rekao je Babić.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i institucionalni radioaktivni otpad odlaže u kasarni Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Biznis.ba