BiH

Košarac na regionalnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Tirani

Autor: Biznis.ba
Košarac na regionalnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Tirani

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac prisustvuje danas u Tirani (Albanija) regionalnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Sastanak se održava u okviru ''Akceleratora za konkurentnost i inovacije zapadnog Balkana'', javno-privatne platforme za saradnju lidera čiji je cilj pomoći regionu da poboljša svoju konkurentnost i osigura dugoročniji rast.

Akcelerator za zapadni Balkan pokrenut je u partnerstvu sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC) i dio je globalne mreže sličnih inicijativa koje olakšavaju razmjenu uvida i iskustava, a u okviru globalne inicijative Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Ideja je pokrenuta u Davosu 2018. godine, a premijeri regiona su 2019. godine u Davosu izrazili namjeru da jedan akcelerator bude pokrenut i na zapadnom Balkanu.

Ministar Košarac obratio se učesnicima sastanka liderske grupe i podržao inicijativu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

On je istakao potrebu da se više radi na umrežavanju najboljih regionalnih inovativnih kompanija sa biznis inkubatorima i naučnim institucijama kako bi se što prije premostilo zaostajanje domaće i regionalne ekonomije za razvijenim evropskim zemljama.

- Strpljivo i dugoročno investiranje svih strana u ove procese garant je održivijeg i zdravijeg ekonomskog rasta kako za BiH, tako i za druge zemlje regiona - rekao je Košarac.

Današnjem skupu prisustvuju regionalni resorni ministri, premijer Albanije Edi Rama, te generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Cilj ovog sastanka je identifikovati i ubrzati odabrane inicijative koje mogu doprinijeti povećanju širenja inovativnih tehnologija i novih poslovnih modela i usmjeriti ekosisteme inovacija prema održivijim tehnološko-ekonomskim platformama.

Tema prvog sastanka liderske grupe u Tirani su prioriteti na čijoj realizaciji će se raditi narednih godina. Organizatori su poseban fokus stavili na ključne prioritete za razvoj akcionog plana, osnivanje liderske grupe i uspostavljanje uloge regionalnog koordinatora, te aktivnosti u 2020. godini u skladu sa akcionim planom.

Tokom boravka u Tirani ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je sastanak sa počasnim konzulom BiH u Albaniji Fikretom Klarijem sa kojim je razgovarao o mogućnosti povećanja obima trgovine između BiH i Albanije, s akcentom na izvoz iz BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA