BiH

Košarac: Obezbijedili smo sredstva za strategije razvoja poljoprivrede i turizma Istočnog Sarajeva

Autor: Biznis.ba
Košarac: Obezbijedili smo sredstva za strategije razvoja poljoprivrede i turizma Istočnog Sarajeva

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića i koordinatora programa UN organizacije FAO za BiH Vladu Pijunovića.

Na sastanku je razgovarano o modelu izrade strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja i strategije za razvoj agroturizma Grada Istočno Sarajevo, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- U koordinaciji i saradnji sa UN organizacijom FAO, obezbijedili smo finansijska sredstva za izradu važnih strateških dokumenata Grada Istočno Sarajevo. To znači da gradska uprava neće imati finansijske obaveze za izradu ovih dokumenata, budući da će biti finansirani posredstvom organizacije FAO - istakao je ministar Košarac.

Kako je naveo, plan je da u narednom periodu Grad Istočno Sarajevo bude uključen u projekat koji se odnosi na adaptaciju na klimatske promjene, za čiju implementaciju su zaduženi Zeleni klimatski fond i organizacija FAO.

On je napomenuo da se aktivnosti provode u koordinaciji i dogovoru sa nadležnim institucijama Republike Srpske, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

- Republika Srpska kroz adekvatne politike i različite podsticajne mjere pomaže razvoj poljoprivrede i turizma. Zadatak ministarstva na čijem sam čelu, između ostalog, jeste da posredstvom međunarodnih organizacija obezbijedimo finansijska sredstva za realizaciju važnih projekata' - naveo je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA