BiH

Košarac: Potez ministrice Turković podsjeća na klasičnu opstrukciju važnog posla

Autor: Biznis.ba
Košarac: Potez ministrice Turković podsjeća na klasičnu opstrukciju važnog posla

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu kako ga potez ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u vezi Trgovske gore podsjeća na klasičnu opstrukciju veoma važnog posla koji rade u interesu svih građana ove zemlje, jednako iz Republike Srpske i Federacije BiH.

- Čini mi se da je ovo klasični šamar svim tim ljudima koji žive u slivu rijeke Une bilo da je riječ o Srbima, Bošnjacima ili Hrvatima – izjavio je Košarac novinarima nakon videokonferencije koju je organizirao sa članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Košarac je dodao da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o konstituisanju koordinacionog tijela koja je objavljena u "Službenom listu", te da je u procesu odlučivanja o koordinacionom timu za Trgovsku goru učestvovala i ministrica Turković.

- U odluci u članu 4. je jasno navedeno da stupanjem na snagu te odluke prestaje da važi odluka o formiranju radne grupe iz 2016. godine. Prema tome, ne radimo mi ništa paralelno. Zabrinjava me takav potez da se želi reći da postoji već radna grupa – dodao je Košarac.

Naveo je da je u februaru imao razgovore sa ministricom Turković i da je dobio podršku za zajednički rad u vezi tog pitanja.

- Zamolio sam je da uključi diplomatsko-konzularnu mrežu i bila je potpuna podrška, te informisao o tome da želimo da napravimo koordinacioni tim, kasnije ekspertni tim i pravni. Zvaničan stav svih institucija BiH je takve prirode da ne postoje nikakva neslaganja u vezi sa Trgovskom gorom – istakao je Košarac.

Naglasio je da vanjsku politiku definiše Predsjedništvo BiH koje je donijelo zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve druge institucije da predano rade na tom pitanju.

- Na koordinacionom tijelu danas sam dobio prijedlog entitetskih ministara da tražimo pisanu informaciju od ministrice Turković u vezi toga šta je uradila u skladu s tim zaključkom Predsjedništva BiH - kazao je Košarac.

Dodao je da je istina da ekspertni tim ima 22 člana, kao i da smatra da će biti potrebni i dodatni kapaciteti jer će to biti proces koji će trajati. Istakao je da svi oni koji već rade u institucijama, a članovi su tima, neće dobijati posebne naknade, a za ostale će iznos utvrditi Vijeće ministara BiH.

- Želimo imati spremne kredibilne stručnjake koji će ući u taj posao koji neće biti lagan i u kome će biti puno problema - kazao je Košarac.

Dodao je da su danas donijeli odluku o strukturi pravnog tima kada je riječ o Trgovskoj gori.

- Ne smijemo zakasniti u procedurama i vremenu koje je definisano za određene procedure - naveo je Košarac, naglašavajući značaj sprečavanja opasnosti za zdravlje 250.000 ljudi koji žive u slivu Une.

Biznis.ba / FENA