BiH

Košarac sa delegacijom EBRD-a: Insistiramo na jednakom pristupu projektima u RS i FBiH

Autor: Biznis.ba
Košarac sa delegacijom EBRD-a: Insistiramo na jednakom pristupu projektima u RS i FBiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl (Manuela Naessl).

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti da EBRD, pored dosadašnjih partnera UNDP-a i FAO-a, bude formalni implementacioni partner BiH za Zeleni klimatski fond.

Istaknuto je da je to preduslov za uključivanje BiH u programe EBRD-a za zelene gradove i ozelenjavanje finansijskog sistema, te pristupanje sredstvima Zelenog klimatskog fona kroz pomenute programe.

Ministar Košarac je u svojstvu kontakt tačke BiH za Zeleni klimatski fond, istakao je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz prethodnu saglasnost entitetskih institucija, dati potrebnu saglasnost EBRD-u da bude implementaciona agencija za sredstva ovog fonda, pod uslovom da projekti budu jednako zastupljeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

''Mi smo opredijeljeni za saradnju sa EDRD-om, ali insistiramo na jednakom pristupu u realizaciji projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Ukoliko se uoči diskriminatorni odnos EBRD-a prema Republici Srpskoj u realizaciji projekata, povući ćemo saglasnost, nakon čega ova banka gubi status našeg partnera za korištenje sredstva Zelenog klimatskog fonda za projekte u BiH'', naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da je potpuno neprihvatljiva praksa određenih institucija EU da politički uslovljavaju Republiku Srpsku blokadom određenih projekata, te naglasio da institucije Republike Srpske postupaju u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dodao je takođe da Republika Srpska uvijek ima spremne razvojne projekte, u skladu sa zvaničnom politikom svojih institucija.

''Politička uslovljavanja EU negativno utiču na odnose u BiH i dodatno komplikuju situaciju u zemlji. Budući da je EBRD institucija međunarodnog karaktera, očekujem da neće podleći pritiscima evropskih zvaničnika, te da će nastaviti saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH na obostranu dobrobit'', istakao je ministar Košarac.

Direktorica Nesl ponovila je stav da će EBRD nastaviti sa pripremom i implementacijom projekata u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu.

Kada je riječ o programu za zelene gradove, na sastanku je istaknuto da su u ovaj instrument do sada bili uključeni gradovi Banjaluka, Sarajevo, Zenica i Brčko, ali da nisu imali pristup finansiranju iz Zelenog klimatskog fonda putem EBRD-a.

''Važno je da u ovaj instrument uključimo Doboj, Istočno Sarajevo i druge opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kako bi se otvorila mogućnost da imaju pristup donatorskim sredstvima Zelenog klimatskog fonda, te tehničku asistenciju i koncesione zajmove kod EBRD-a'', naglasio je ministar Košarac.

Direktorica Nesl informisala je ministra Košarca i o Instrumentu za ozelenjavanje finansijskog sistema, čiji je cilj ojačati kapacitete finansijskih institucija kako bi bolje upravljale rizicima koji se odnose na klimatske promjene u njihovom portfoliju.

Biznis.ba