VMBiH

Košarac sa saudijskim ambasadorom o jačanju privredne saradnje

Autor: Biznis.ba
Košarac sa saudijskim ambasadorom o jačanju privredne saradnje
Foto: Biznis.ba

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osamom bin Dakhli Al Ahmadom.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o unapređenju vanjskotrgovinske razmjene i jačanju privrednih veza između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH.

Ministar Košarac obavijestio je ambasadora Al Ahmadija o mogućnosti da na predstojećem Jahorina ekonomskom forumu bude predstavljen Saudijski fondo za razvoj, s obzirom na to da je saudijska strana izrazila zainteresovanost za saradnju sa privrednicima iz BiH, kao i sa institucijama na entitetskom nivou i nivou BiH.

Ministar Košarac je istakao da su u RS početkom februara ove godine predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj, koji je već učestvovao u 2023. godini u dva projekta u RS za koja su izdvojena 32 miliona dolara.

Istaknuto je da su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Saudijske Arabije dobri, te da postoji otvoren prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma. S tim u vezi, ambasador Al Ahmadi je izrazio zahvalnost na odluci Vijeća ministara BiH da se državljanima Kraljevine Saudijske Arabije privremeno ukine vizni režim za ulazak u BiH, od 01. juna do 30. septembra 2024. godine.

Ministar Košarac i ambasador Al Ahmadi razgovarali su i o potrebi potpisivanja memoranduma o zaštiti stranih investicija između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije te je istaknuto da će na radne grupe raditi na ovom pitanju u narednom periodu.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim pitanjima koja se odnose na vanjskotrgovinski promet roba sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom.