BiH

Krivci za gašenje Aluminija trebaju odgovarati, sve je do pravosuđa

Autor: Biznis.ba
Krivci za gašenje Aluminija trebaju odgovarati, sve je do pravosuđa
Nema dvojbe da bi se poslovanje mostarskog "Aluminija" trebalo preispitati. Ali, poznavajući naše pravosuđe, ko zna šta se sve tu može očekivati.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje, komentarišući posljednja dešavanja vezana za nezakonite radnje u mostarskom gigantu koje su dovele do njegovog gašenja.

Finansijska policija FBiH, podsjetimo, krajem prošle godine podnijela je Tužilaštvu Hercegovačko-neretvantskog kantona (HNK) izvještaj protiv šest osoba zbog kriminala u "Aluminiju", teškog 204 miliona KM.

Iz Tužilaštva HNK su potvrdili da je Finansijska policija FBiH obavila inspekcijski nadzor nad poslovanjem "Aluminija", te im 28. decembra 2020. dostavila šest izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela protiv više odgovornih osoba.

Šunje kaže da u našem okruženju sudski epilog može biti svakakav, te da on prvenstveno zavisi od efikasnosti sudstva. Međutim, za njega nema dvojbe da se poslovanje "Aluminija" treba preispitati.

- Epilog bi trebao biti takav da se istraži šta se desilo u "Aluminiju", a šta će istraga reći, ko to još može predvidjeti - ističe Šunje.

Naglašava da je "Aluminij" bio dobar poslovni subjekt, te da su ga u situaciju u kojoj se našao doveli loš menadžment i loše upravljanje.

- Trebalo bi istražiti ko je odgovoran za to. Vjerovatno je u svemu tome bilo kriminala, ali to trebaju utvrditi nadležne institucije - govori Šunje.

No, ističe kako je ovaj mostarski gigant samo refleksija stanja u kojem se nalaze naša državna preduzeća.

- Loš menadžment, koji je pod kontrolom političkih partija, menadžment nedorastao zadatku i tome slično. Loš biznis je uvijek loš zbog lošeg menadžmenta - potcrtava Šunje.

Napominje da su se problemi u "Aluminiju" gomilali iz godine u godinu, ali da menadžment nije poduzimao niti vukao prave poteze da ih riješi.

Finansijska policija i 2010. je sačinila više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima u "Aluminiju". No, očito je da ni tada sudskog epiloga nije bilo. Profesora Šunju to ne čudi, jer, kaže, to nije jedini slučaj gdje nema epiloga.

- Problem je inertno sudstvo i njegova nespremnost da se uhvati ukoštac sa tim predmetima. "Aluminij" nije nikakav izuzetak u tom pogledu. Imate i drugih slučajeva - "Krivaju", "Agrokomerc" i niz drugih preduzeća u kojima se u principu ništa nije razriješilo i sva su ta preduzeća otišla u stečaj - konstatuje Šunje.

Ponavlja da krivci za gašenje "Aluminija" svakako trebaju odgovarati, ali je opet sve do pravosudnih institucija.

- Nije bilo razloga da "Aluminij" ode u stečaj. Bio je to dobar i jednostavan biznis, a bilo je i puno prostora da se on sačuva. Ali loš menadžment i loše vođenje rezultiralo je time čime je rezultiralo - zaključuje profesor Šunje u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjetimo, mostarski "Aluminij" proizvodnju je ugasio 10. jula 2019. usljed gubitaka koji su narasli na oko 200 miliona eura, od čega je najveći dio otpadao na dugovanje za električnu energiju, jednu od ključnih sirovina u proizvodnji aluminija.

Usljed gašenja proizvodnje, bez posla je ostalo oko 900 radnika, koji su sedmicama prije toga i blokadama puteva pokušavali ukazati na teško stanje u kojem se fabrika nalazila.

D.K.

Biznis.ba / Vijesti.ba