BiH

FOTO / Krivudava rijeka Šujica: Biser Zapadne Bosne

Autor: Biznis.ba

U srcu Zapadne Bosne, između pitoresknih planinskih vrhova i zelenih dolina, smještena je čarobna Šujica.

Rijeka izvire južno od Kupreškog polja. U Šujici žive pastrmka, lipljen, riječni rak. Rep raka se u narodu naziva šuja pa se vjeruje da je ovo mjesto i dobilo ime po njemu.

Najstariji stanovnici ovog podneblja bili su iz ilirskog plemena Delmati. Njihova najveća naseobina bio je grad Daelminium, danas Tomislavgrad.

Ova skrivena oaza prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine predstavlja istinsku riznicu za sve istraživače i zaljubljenike u autentične destinacije.

Prirodna ljepota kojom obiluje Šujica ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Planinski lanac koji je okružuje pruža spektakularne poglede i brojne mogućnosti za ljubitelje planinarenja, biciklizma i avanturističkih aktivnosti.

Šuma koja se prostire kilometrima nudi izolaciju od gradske vreve i priliku za opuštanje u netaknutoj prirodi.

Rijeka koja žubori kroz doline dodaje šarm ovom području, a šarenilo cvjetova i biljaka tokom proljeća i ljeta stvara pravi raj za fotografe i zaljubljenike u prirodu.

No, Šujica nudi više od svojih prirodnih darova. Kulturna baština ove regije bogata je tradicijom i historijom. Stari gradovi, crkve i manastiri svjedoče o bogatoj prošlosti ovog kraja. Izvanredno gostoprimstvo lokalnog stanovništva omogućava posjetiocima da se upuste u autentično iskustvo života u ruralnoj Bosni i Hercegovini.

Tradicionalna jela i rukotvorine omogućavaju upoznavanje sa bogatom kulturom i načinom života ovog područja.

Za ljubitelje avanture, Šujica nudi i raznovrsne aktivnosti poput ribolova, kampovanja, vožnje kanuima i pešačenja. Ovo područje je takođe idealno za one koji traže mir i tišinu daleko od gradske buke, jer pruža mogućnost opuštanja i regeneracije u netaknutoj prirodi.

Šujica je zaista biser Zapadne Bosne, destinacija koja spaja prirodnu raskoš i kulturno naslijeđe.

Ova čarobna regija pruža nezaboravno iskustvo za sve one koji se upuste u njen očaravajući svijet.

Doživite dašah ove prirodne ljepote uz fotografije Borisa Trogrančića.

Foto: Boris Trogrančić

Biznis.ba