sjednica vlade

KS mijenja zakon o sudskim taksama: Elektronsko plaćanje i olakšice za privrednike

Autor: Biznis.ba
KS mijenja zakon o sudskim taksama: Elektronsko plaćanje i olakšice za privrednike
Foto: Arhiv

Na prijedlog ministra finansija Kantona Sarajevo, dr. Afana Kalamujića, Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na jučerašnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Po riječima ministra Kalamujića, radi se o izmjenama odredbi kojima se propisuje način plaćanja sudske takse, odnosno da se plaćanje takse može vršiti gotovinski ili bezgotovinski, kao i elektronskim putem što je u skladu s procesom digitalizacije javne uprave u Kantonu.

“Dalje izmjene se odnose na oslobađanje od plaćanja sudske takse u postupku upisa osnivanja privrednih društava u sudski registar, što je inicijativa Udruženja poslodavaca u Kantonu Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo”, istakao je ministar Kalamujić.

Ovim izmjenama i dopunama, obuhvaćena je i inicijativa Općinskog suda u Sarajevu za korekcijom tarife sudske takse u zemljišnoknjižnim postupcima koji se vode pred ovim sudom, a kako bi se bar djelimično izjednačila s visinom taksi u drugih devet kantona FBiH. Iznos sudske takse koja se naplaćuje u zemljišnoknjižnim postupcima koji se vode u Općinskom sudu u Sarajevu je daleko najniža u odnosu na druge kantone.

Ministarstvo finansija je prilikom izrade prednacrta zakona pozvalo na konsultacije Ministarstvo pravde i uprave, Kantonalni sud u Sarajevo, Općinski sud u Sarajevu i Udruženje poslodavaca u Kantonu Sarajevo. Pozvani su dostavili svoje inicijative, prijedloge i sugestije na predloženi tekst, te su time dali svoj doprinos u izradi ovog zakona.