BiH

KS: Podrška mladima u razvoju poduzetništva i pokretanju novih startup kompanija

Autor: Biznis.ba
KS: Podrška mladima u razvoju poduzetništva i pokretanju novih startup kompanija

U saradnji i organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (KS) i UNDP-a, danas je održana prva info sesija za mlade osobe s područja Kantona koja je imala za cilj potaći njihovo učešće u aktivnostima grant sheme za razvoj poduzetništva i podrške pokretanju novih startup kompanija.

Ove aktivnosti se provode u okviru realizacije projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG) kojeg finansira Ministarstvo privrede uz podršku Vlade Kraljevine Norveške, dok u njegovoj realizaciji učestvuje i Služba za zapošljavanje KS.

U okviru ove sesije, organizatori su detaljno prezentirali javni poziv te ponudili sve neophodne informacije vezane za učešće u njemu. Ovim javnim pozivom su obuhvaćene mlade osobe starosti do 35 godina iz svih devet općina Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuto ovom prilikom, planirani program podrške uključuje: izvođenje specijalističkog višednevnog poduzetničkog treninga za oko 80 polaznika, bespovratnu finansijsku podršku za realizaciju oko 55 najbolje ocijenjenih biznis planova uz maksimalan iznos podrške po jednom biznis planu u iznosu od 15.000 KM, mogućnost da odabrani korisnici programa sa Službom za zapošljavanje KS potpišu prateće ugovore o sufinansiranju troškova obaveznih doprinosa na plaće tokom prve godine poslovanja te mentorsku podršku i praćenje tokom prve godine poslovanja.

Krajnji rok za podnošenje prijava je srijeda, 7. august ove godine, do 17.00 sati.

Ministarstvo privrede KS planira ove godine provesti tri programa podrške zapošljavanja mladih i finansirati ih sredstvima od 2.000.000 KM.

Zajedno sa UNDP-ijem i ostalim partnerima Ministarstvo želi ohrabriti mlade ljude u Kantonu Sarajevo te im dati konkretnu podršku u pokretanju vlastitih biznisa, kako bi i BiH popravila svoju trenutnu lošu poziciju na regionalnoj i evropskoj ljestvici provođenja ove vrste razvojnih projekata, saopćeno je iz Pres- službe KS.

(FENA)