projekti velikog značaja

KSB: Ministar Nedić s načelnicima sedam općina potpisao ugovore vrijedne 1,7 miliona KM

Autor: Biznis.ba

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić potpisao je u srijedu u Novom Travniku 20 ugovora vrijednih 1,7 miliona KM sa sedam načelnika općina s područja Kantona Srednja Bosna, JU "Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca", te Ministarstvom zdravstva i socijalne politike KSB-a.

Kako je kazao Nedić, riječ je o projektima od kojih će koristi imati svi građani FBiH.

"Radi se o projektima utopljavanja zgrada radi uštede energije, projektima preventive i sanacije posljedica uslijed klizišta i poplava te projektima zaštite nacionalnih spomenika. Na prostoru KSB-a danas je potpisano ukupno 20 ugovora. Čestitam aplikantima koji su pravovremeno i kvalitetno predali zahtjev i ostvarili pravo na realizaciju ovih projekata od kojih će imati koristi građani KSB-a i čitave FBiH. Pozivam sve potpisnice da čim prije pristupe nastavku realizacije u smislu raspisivanja natječaja i ugovaranja radova", rekao je Nedić.

Potpisivanju ugovora nazočila je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara koja je ustvrdila kako je većina ovakvih natječaja u nekoliko ministarstava u završnoj fazi, prenosi Fena.

Jako je važno da Vlada FBiH prepoznaje kroz puno ministarstava ovakve projekte, da se zreli projekti pojavljuju na natječaju od poljoprivrede, do prostornog planiranja poduzetništva i obrta, istaknula je Bradara, dodavši da su uglavnom svi ti natječaji u završnoj fazi, kao i projekti koje su općine aplicirale Ministarstvu financija za kapitalne projekte.

"Važno je da su naše općine spremne aplicirati, ispuniti sve uvjete. Znate da imamo jako puno elementarnih nepogoda, ovo su projekti od prethodnih godina, vjerojatno će za sljedeću godinu biti raspisani novi za one koji su ove godine pretrpjeli određene štete", napomenula je Bradara.

Načelnik općine Busovača Asim Mekić rekao je kako je sve spremno za realizaciju projekata u ovoj bh. općini.

"Mi smo danas potpisali tri projekta koji nam puno znače i nastojat ćemo ih što prije realizirati. Napravili smo okvirni sporazum sa izvođačima radova i gotovo odmah možemo pristupiti izvođenju radova", naglasio je on.

Načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo također je istaknuo značaj ovakvih projekata za lokalne zajednice.

"Mi ćemo realizirati tri projekta - jedan je sanacija gradske prometnice, drugi je utopljavanje naše sportske dvorane, a treći je spomenik Maculje koji je pod zaštitom UNESCO-a gdje ćemo raditi na izradi projektne dokumentacije za buduće uređenje tog prostora", kazao je Dujo.