nakon rebalansa proračuna

KSB: Vlada će sindikatima ponuditi osnovicu od 410 KM

Autor: Biznis.ba
KSB: Vlada će sindikatima ponuditi osnovicu od 410 KM
Foto: Fena

Iako se od početka pregovora Vlade Kantona Srednja Bosna (KSB) i sindikata uposlenih u javnom sektoru, koji plate primaju s kantonalnog proračuna, oko povećanje osnovice plate spominjalo usklađivanje osnovice s federalnom, prema danas usvojenom rebalansu proračuna, jasno je da će ponuda Vlade sindikatima ipak biti nešto manja.

Naime, kako je kazao premijer KSB-a Tahir Lendo, Vlada će sindikatima ponuditi osnovicu od 410 KM, što je manje od federalne osnovice koja iznosi 425 KM.

- Naša trenutna mogućnost je rast osnovice sa 385 na 410 KM. Težnja nam je bila izjednačavanje s FBiH, u ovom trenutku zbog prihodovne strane to nismo mogli, ali ni ovo nije loša osnovica, rast je standarda. Naše nastojanje je i dalje da sustignemo federalnu osnovicu" - kazao je Lendo.

Slično razmišlja i ministrica finansija KSB-a Mirjana Plavčić, koja je naglasila da ukupni rashodi ovako predviđenog rasta osnovice iznose oko 10 milijuna KM, prenosi Fena.

- U ovom rebalansu nismo mogli sustići iznos federalne osnovice. Predložili smo rebalansom, odnosno Zakonom o izvršavanju proračuna osnovice u iznosu od 410 KM. Ovakve osnovice dovele su do rasta ukupnih rashoda, odnosno troškova uposlenih za oko 10 miliona KM - rekla je Plavčić.

Pojedini sindikati nakon zadnjeg sastanka s pregovaračkim timom Vlade najavili su da neće pristati na manju osnovicu od federalne, pa ostaje za vidjeti kako će reagirati na iznos koji je Vlada predvidjela rebalansom obzirom da danas nisu bili spremni za komentar. Novi sastanak predviđen je za utorak.