sjednica u travniku

KSB: Vlada usvojila rebalans proračuna u iznosu od 416,6 miliona KM

Autor: Biznis.ba

 Vlada Kantona Srednja Bosna (KSB) usvojila je na današnjoj sjednici u Travniku rebalans proračuna za ovu godinu u iznosu od 416,6 miliona KM.

Zahvaljujući planiranom kreditnom zaduženju, povećanim prihodima i suficitu iz prethodnih godina, proračun je veći za oko 60 miliona KM u odnosu na prvobitno usvojeni, kazala je ministrica finansija KSB-a Mirjana Plavčić.

- Po ovom rebalansu proračun je veći za oko 60 miliona KM. Najznačajnija stavka na prihodovnoj strani su primici od kreditnog zaduženja, koje je planirano u visini od 40 miliona KM. Došlo je do rasta općih prihoda, poreznih i neporeznih u iznosu od oko osam i pol miliona KM, a oko sedam miliona KM smo povukli ostvarenog akumuliranog suficita iz ranijih godina i naravno oko sedam milioa su rasli i ostali prihodi u proračunu, a prije svega to su vlastiti, prihodi od donacija, tekućih transfera, uglavnom namjenski prihodi - rekla je Plavčić.

Premijer KSB-a Tahir Lendo dodao je da su motivi, osim rasta standarda zaposlenih, bili i kreditno zaduženje, povećanje materijalnih troškova i usklađivanje esencijalne liste lijekova s federalnom listom.

- Naš kanton ima najmanje kreditno zaduženje i iz tih razloga stekli smo uvjete da možemo ići u jedan dobar razvojni projekt za projekte od interesa za kanton. Ići ćemo, dakle, u kreditno zaduženje, ovo je prva faza kad moramo unijeti ta sredstva u proračun. Treći razlog je rast materijalnih troškova zbog rasta cijena energenata, za to je izdvojeno nešto više od miliona KM, a zadnji i vrlo važan razlog je da se esencijalna lista lijekova KSB-a prvi put izjednačava s federalnom listom lijekova - kazao je Lendo, a prenosi Fena. 

Kad su u pitanju rashodi, osim predviđenog rasta osnovice za zaposlene koji platu primaju iz kantonalnog proračuna  i rashoda koji će nastati utroškom kreditnih sredstava, rasle su i druge stavke.

- Pokazala se potreba za usklađivanje drugih materijalnih troškova i usluga, tu je došlo do povećanja oko 1,2 miliona, porasli su i tekući transferi od oko 1,5 miliona, a što je najvažnije, porasli su i kapitalni izdaci. Najznačajnija odluka tu je odluka Vlade iz ranijeg perioda da Ministarstvo zdravstva i socijalne politike nabavi tri nova uređaja za magnetnu rezonancu za naše bolnice, za što je predviđeno oko pet miliona KM - rekla je Plavčić.