BiH

Kubatlija: Moguće investicije u energetski sektor vrijedne i do 10 milijardi eura

Autor: Biznis.ba
Kubatlija: Moguće investicije u energetski sektor vrijedne i do 10 milijardi eura
Foto: SRNA

BiH raspolažu velikim potencijalima u oblasti proizvodnje energije, kako one obnovljive /vode, vjetar, sunce, bio-masa/, tako i termoenergije bazirane na rezervama uglja i ova oblast bi mogla privući investicije vrijedne i do 10 milijardi eura u narednom periodu, rekao je vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Marko Kubatlija.

Kubatlija je izjavio Srni da i poljoprivreda u BiH predstavlja veliku investicionu mogućnost, imajući u vidu da je više od 50% poljoprivrednog zemljišta u zemlji praktično neobrađeno, te dodao da su veliki prirodni potencijali i ljepote BiH samo neznatno iskorišteni, tako da je oblast razvoja turističke industrije tek na samom početku.

Prema njegovim riječima, po ugledu na susjedne zemlje, trebali bi biti stvoreni zakonski preduslovi kada su u pitanju ulaganja po osnovu javno-privatnog partnerstva, jer bi se tako stvorili uslovi za značajniji interes i ulaganja stranih preduzeća u projekte od javnog interesa, infrastruktura, energetika, zdravstvo i drugo.

- Ukoliko uložimo svi zajedno sve raspoložive kapacitete, ovdje mislim na nadležne institucije u oba entiteta, i ukoliko otklonimo sve administrativne prepreke dolasku stranog kapitala i budemo na raspolaganju investitoru, mogli bismo uvjeriti investitore da dođu u BiH - naveo je Kubatlija.

On je rekao da postoje i određene procjene priliva direktnih stranih investicija koje se temelje na najavljenim ulaganjima iz prethodnog perioda, što znači da je realno i moguće privući nove investitore.

Govoreći o direktnim stranim investicijama za devet mjeseci prošle godine, Kubatlija je naveo da su, prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, one iznosile 1,442 milijarde KM i veće su za 23,9% u odnosu na isti period prethodne godine, kada su bile 1,164 milijarde KM.

- Prema podacima Centralne banke, kumulativno stanje direktnih stranih investicija u BiH na dan 31. decembar 2022. je 17,4 milijarde KM - istakao je Kubatlija.

Kada je riječ o zainteresovanosti investitora za ulaganje u BiH, on je naveo da je Fipa u stalnom kontaktu sa stranim investitorima, kako sa onim koji već posluju u zemlji, tako i sa onima u inostranstvu, kojima nudi mogućnosti za ulaganje i investicijske projekte.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini se nastavlja realizacija investicija koje su započete u prošloj godini, ali i ranije.

On je podsjetio da su "Studen-Agrana" i Vlada Brčko distrikta obilježili početak izgradnje slobodne zone u ovom gradu, odnosno da je položen kamen temeljac za buduću zonu koja će se prostirati na 35 hektara i graditi u četiri faze, te dodao da su tu još i projekti "Lidl", te onaj u Varešu koji realizuje "Adriatik metals" iz Velike Britanije.

- Izgradnja jedne od najvećih fabrika autoindustrije za njemačku kompaniju "Male elektrik" završena je posljednjih dana. Fabrika se nalazi u Laktašima i prostire se na 30.908 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora i 37.600 metara kvadratnih vanjskog uređenja - rekao je Kubatlija i dodao da ova kompanije već dugi niz godina posluje u BiH, te da bi ovom investicijom vrijednom oko 20 miliona eura trebalo da bude zaposleno više od 700 radnika.

Prema njegovim riječima, Fipa je ovoj kompaniji uručila plaketu kao jednom od najznačajnijih stranih investitora u BiH za prošlu godinu, za postignute rezultate u poslovanju.

On je dodao da "Natron-Hajat", te "Laktalis" grupacija nastavljaju sa reinvesticijama i ove godine, kao i da je njemačka kompanija "Mubea" u pregovorima za pokretanje proizvodnje u Prnjavoru.

- Fipa će u ovoj godini dodatno raditi na polju poboljšanja imidža BiH kao investicione destinacije, kroz učešće na međunarodnim privrednim forumima i konferencijama na kojima će predstavljati sektore i projekte za ulaganje u BiH, te će nastojati da što više privrednika u inostranstvu obavijesti o potencijalima kojima zemlja raspolaže - istakao je Kubatlija.

Prema njegovim riječima, vrlo važno je prisustvovati međunarodnim konferencijama o ulaganju, jer se tamo susreću i povezuju privrednici, predstavnici državnih institucija, donosioci odluka, gdje se uvijek može pronaći projekat od kojih BiH može imati koristi.

On je naglasio da će Agencija intenzivnije raditi i na animiranju i povezivanju svih nadležnih institucija u oba entiteta, kako bi zajedno radili na predstavljanju potencijala i učestvovali mnogo više na konferencijama u inostranstvu s ciljem privlačenja novih investitora.

- Radićemo na unapređenju saradnje svih nadležnih institucija realizacijom zajedničkih aktivnosti od interesa za poslovnu zajednicu oba entiteta i povećanjem direktnih stranih investicija - rekao je vršilac dužnosti direktora Fipe.

Kubatlija je naveo da investitori imaju dosta poteškoća zbog komplikovane administracije, od procesa registracije preduzeća, do realizacije određenih projekata.

U narednom periodu, prema njegovim riječima, neophodno je intenzivnije raditi na aktivnostima usmjerenim na poboljšanje poslovnog ambijenta za sve koji žele poslovati u BiH i stvaranju uslova za privredni rast.

- Pokušaćemo učestvovati i u programima prekogranične saradnje, teritorijalne saradnje i drugim, s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i promocije u BiH - istakao je Kubatlija.

On je naveo da je cilj Fipe da unaprijedi saradnju sa međunarodnim organizacijama, stranim privrednim predstavništvima i ambasadama kako bi se zajedno radilo na navedenim ciljevima.

- Želimo napraviti zajednički pristup promociji naših potencijala ove godine, a siguran sam da rezultati neće izostati - istakao je Kubatlija i dodao da BiH treba biti politički stabilnija ukoliko se želi privući strani kapital, jer je politička stabilnost jedan od osnovnih preduslova za dolazak stranih ulagača.

Prema njegovim riječima, u politički nestabilne sredine dolazi sumnjivi kapital, a BiH treba zdrav kapital za zapošljavanje njenih građana, za poboljšanje životnog standarda, te za ekonomski razvoj zemlje.

- Ne trebamo dopustiti da zbog političkih neslaganja investitori odu u susjedne zemlje, kao što je bio slučaj ranijih godina - poručio je Kubatlija.