BiH

Kubatlija: Velika utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora

Autor: Biznis.ba
Kubatlija: Velika utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora
Foto: FIPA

Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija prisustvovao je prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom za 2023. u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH).

U okviru prezentacije, održan je i panel o temi "Poboljšanje poslovnog ambijenta s ciljem povećanja izvoza u 2024." u okviru kojeg je Kubatlija govorio o prilivu stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina, o zemljama najznačajnijim investitorima, o poziciji Bosne i Hercegovine u odnosu na region u svjetlu "nearshoring" efekta, te planovima FIPA-e u pogledu promocije bh. potencijala i ključnim tržištima za privlačenje investitora u narednom periodu.

Također je istakao da je velika je utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora, da sve one ističu i nude određene prednosti zbog kojih bi te zemlje trebale biti ili su interesantnije od drugih, da u toj utrci i mi u Bosni i Hercegovini nastojimo istaći prednosti zbog kojih bismo mi bili interesantniji od drugih, te da moramo ponuditi nešto što drugi nemaju i istaći zašto bi investitor trebao doći u BiH, a ne u neku drugu zemlju.

Manifestacja je okupila veliki broj predstavnika institucija u Bosni i Hercegovini, privrednika, te predstavnika ambasada i privrednih predstavništava u našoj zemlji, saopćeno je iz FIPA-e.