uprkos visokim temperaturama

Kvalitet roda kukuruza na području Brčko distrikta zadovoljavajući

Autor: Biznis.ba
Kvalitet roda kukuruza na području Brčko distrikta zadovoljavajući
Foto: Ilustracija

Uprkos visokim temperaturama zraka stanje kukuruza na području Brčko distrikta BiH je zadovoljavajuće - potvrdili su poljoprivredni proizvođači iz Distrikta.


Visoke temperature nisu znatno utjecale na kvalitet roda kukuruza na području Brčko distrikta, kaže za Fenu poljoprivredni proizvođač iz Brčkog Jovan Mijić.

Tvrdi da je za dosadašnje stanje kukuruza zaslužno promjenjivo vrijeme koje je bilo tokom juna i da je ono uticalo na sadašnje zadovoljavajuće stanje u kojem se nalazi stabljika i zrno.

-Kukuruzi su za sada u dobrom stanju uprkos visokim temperaturama ali opet sve zavisi od mjesta gdje su zasijani, neki su ih i navodnjavali. Na svom porodičnom imanju sam zasijao 23 hektara kukuruza i ove godine očekujem duplo bolji urod nego što je to bilo prošle godine kako bi jedan dio preusmjerio u stočni fond, a drugi plasirao na tržište - navodi Mijić.

Prema njegovim riječima, primijenio je sve agrotehničke mjere u optimalnom roku, odnosno uz pomoć oranja pripremio je zemljište, kako bi bilo ravnomjerno nicanje, kao i prihranom, međurednom obradom i prskanjem.

Smatra da ukoliko u narednom periodu ne bude padavina, suša i visoka temperatura mogu znatno utjecati na rod kukuruza i na ovogodišnji kvalitet zrna.