Važan projekat

Lasić i Naessl potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za izgradnju tunela Prenj

Autor: Biznis.ba
Lasić i Naessl potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za izgradnju tunela Prenj
Foto: Fena

Ugovor o grantu vrijedan 3,5 miliona eura kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever potpisali su danas v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić i direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Potpisivanju je prisustvovao i Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju u Uredu EU u BiH.

Izgradnja Koridora Vc, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje kroz novo finansiranje tehničke pomoći koju je Europska unija (EU) odobrila preko EBRD-a.

V.d. direktora JP Autoceste FBiH Lasić ističe da se radi o jednom u nizu odobrenih grant sredstava, te da je preko Autocesta FBiH povučeno više od 600 miliona eura, čime se pokazuje opredijeljenost EBRD-a i EU fondova da pomognu izgradnju koridora 5c.

- Imamo odličnu saradnju sa svim EU bankama i evropskim fondovima, pogotovo s EBRD-om koji je glavni finansijer tunela Prenj. Nadamo se da će radovi na tunelu Prenj početi krajem ove godine – kazao je Lasić.

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl kazala je da su grant sredstva od 3.5 miliona eura namijenjena kao pomoć za tehničku pripremu i što brži početak radova na izgradnji tunela Prenj, kao i za okolišne i društvene aspekte projekta.

- U toku su javne rasprave kojima bi se trebao finalizirati sam postupak. Zahvalna sam Evropkoj uniji i Zajedničkom fondu za Zapadni Balkan koji su omugućili grant i nastavljaju podržavati koridor 5c. Drago nam je što je EU još jednom pokazala svoju podršku finansiranju ključnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj ključni infrastrukturni projekat dovešće do značajnih svakodnevnih koristi za ljude i preduzeća širom zemlje, smanjujući vrijeme putovanja i olakšavajući trgovinu sa ključnim izvoznim tržištima – izjavila je Naessl.

Šef Odjela za saradnju Delegacije Evropske unije Stefano Elero napominje da je tunel Prenj nedostajuća poveznica koridora od Budimpešte do luke Ploče.

- Evropska unija je obezbijedila gotovo 900 miliona eura grantova za kolosalan projekt koji će povezati unutrašnjost zemlje, te BiH sa regionom i Evropskom unijom. Tunel Prenj je jedan od najambicioznijih i tehnički najizazovnijih infrastrukturnih segmenata Koridora Vc zbog neravnog terena i geoloških uslova. Bespovratna sredstva EU za koja je ugovor danas potpisan obuhvatiće početne, najvažnije faze koje vode do potpisivanja ugovora, mobilizacije izvođača radova i predaje gradilišta. Finansijska podrška koju pokazuju EU i europske banke naglašava našu posvećenost brzom praćenju završetka Koridora Vc i olakšavanju regionalne integracije Bosne i Hercegovine – izjavio je Elero.

EBRD radi na finansiranju izgradnje 11-kilometarske poddionice Tunela Prenj, koja je dio veće dionice koridora Vc dužine 35 kilometara, koja povezuje Ovčare kroz tunel Prenj sa sjeverom Mostara. Ova dionica posljednja je koja osigurava finansiranje, na kojem će sve dionice Koridora Vc ili započeti radove, ili u slučajevima nekoliko dionica, imati završene građevinske radove.

Izgradnja Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu. Autoput dug 325 kilometara proći će kroz zemlju od granice sa Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te će se nastaviti prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. Trenutno je to najveći građevinski projekat u zemlji.