BiH

Litijum podijelio mještane Lopara Ognjište ili profit?

Autor: Biznis.ba
Litijum podijelio mještane Lopara Ognjište ili profit?
Foto: RTV BN

Eksploatacija litijuma je pogubna po životnu sredinu, poručili su zagovornici zdrave životne sredine na tribini “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice” koju je u Loparama, mjestu potencijalnog rudnika litijuma, organiziralo Ekološko udruženje Eko Put iz Bijeljine.

U saradnji sa Eko BiH mrežom. “Postoji više načina vađenja rude i proizvodnje litijuma, pa je za konačan sud neophodna studija”, poručili su neki od učesnika rasprave, prenosi RTV BN.

Iako još nema ni naznaka o Studiji o uticaju na životnu sredinu, javnost ne prestaje da bruji o potencijalnom rudarenju litijuma u Loparama. Dokaz je i rekordan odziv građana Lopara na tribinu “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice”.

“Borićemo se svim silama da sačuvamo našu djedovinu, svoje grobove. Ako treba Motkama ćemo se tući”, kaže mještanin Lopara Slobodan Aleksić.

“Trebalo bi da to prihvate svi. Oni koji nemaju zemlju oni se bune, oni koji imaju ne bune se, oni prihvataju da se radi i da država ide naprijed i opština Lopare”, stava je njegov sugrađanin Milorad Jović.

Šta podijeljenom stanovništvu kažu profesori? Jedni su izričiti - uticaji rudarenja litijuma su pogubni. Drugi, osvjetljavaju više mogućnosti.