BiH

Lokalne vlasti kalkuliraju sa cijenama: Poskupljuje grijanje u pojedinim gradovima u RS

Autor: Biznis.ba
Lokalne vlasti kalkuliraju sa cijenama: Poskupljuje grijanje u pojedinim gradovima u RS

Početak sezone grijanja osim toplih radijatora donio je neugodno iznenađenje za potrošače u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj. Lokalne skupštine odlučile su da poskupe usluge u nekim sredinama za četvrtinu prethodne cijene. Mnoge opštine i gradovi poskupljenje komunalnih usluga planiraju do kraja godine.

Oko 3,5 hiljade korisnika prijedorske toplane za grijanje će izdvajati 22% više novca nego do sada. Preduzeće opterećeno sa više od 30 miliona maraka dugova iz ranijih godina ni prelaskom na jeftiniji energent nije odoljelo zahtjevu koji je djelimično prihvatila gradska administracija.

"Od poskupljenja struje 50%, materijala cijevi došlo je do poskupljenja od 100%, biomasa došla na 50%. Tako da smo kada vidimo da je zadnje poskupljenje bilo 2011. godine smatram da je poskupljenje realno", kađe ravnatelj Toplane Prijedor Duško Miletić.

Neugodnim iznenađenjima u Prijedoru tu nije bio kraj. Osim grijanja istovremeno su poskupili i voda i odvoz smeća i javne pogrebne usluge za oko 15%.

Godišnji komunalni troškovi prosječnog domaćinstva u Prijedoru biće veći za više od 350 maraka.

"Tako da su ova povećanja bila iznenađenje. Opet što su sva tri preduzeća odjednom tražila, što opet s druge strane nije čudno dogodine su izbori neće biti povećanja pa evo da se iskoristi prilika", ističe Murisa Marić iz Udruge potrošača Don Prijedor.

Prijedor nije usamljen kada je riječ o povećanju cijena komunalnih usluga. Npr. na Palama grijanje je poskupilo za čitavih 25%. Prema podacima Udruženja potrošača veliki broj lokalnih zajednica u RS u proceduri je poskupljenja svih ili pojedinačnih komunalnih usluga do kraja godine.

Banjalučani skuplje plaćaju komunalne usluge od marta ove godine. Ali su se isto tako suočavali sa nekvalitetnom uslugom. Od odvoza otpada do neadekvatnog grijanja.

"Za svaku izmjerenu temperaturu ispod propisane procenat bonifikacije kao i svake godine imamo jedan mali procenat ljudi kojima se daje bonifikacija", pojašnjava Dušan Rodić iz Eko toplane Banjaluka.

Vlasti u mnogim lokalnim sredinama kalkulišu nove cijene, kažu u Udruženju potrošača. Tako poskupljenja komunalnih usluga do kraja godine mogu očekivati, između ostalih, Zvorničani, Teslićani, Brođani i Sokočani i stanovnici Istočnog Sarajeva, piše BHRT.

(Biznis.ba)