BiH

Lopin: U Stocu sve veći broj domaćih posjetitelja vikendima i praznicima

Autor: Biznis.ba
Lopin: U Stocu sve veći broj domaćih posjetitelja vikendima i praznicima

U Javnoj ustanovi Radimlja ove godine očekuju puno bolju turističku sezonu u odnosu na prošlogodišnju, navodeći kako je vikendima i praznicima primjetan porast domaćih i turista iz regije.

- Još uvijek osjećamo posljedice epidemije, ali primjetna je razlika u odnosu na 2020. godinu jer imamo veći broj posjetitelja, posebno vikendima i praznicima - izjavila je u razgovoru za Fenu direktorica JU Radimlja Maja Lopin.

Po njezinim riječima, najviše je domaćih gostiju koji dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, ali sve više dolaze i turisti iz regije, i to s područja Crne Gore i Srbije.

Dodaje kako je epidemija covida - 19 pogodila cijeli turistički sektor, ali su se, kaže, kao i ostali prilagodili toj situaciji i iskoristili to razdoblje za 'ušminkavanje' i obnovu objekta JU Radimlja te pejzažno uređenje nekropole stećaka Radimlja.

- Prošlogodišnja 2020. sezona bila je jako loša je smo imali pad turističkih posjeta za 85 posto. Zbog tako malog broja posjetitelja više smo se posvetili pisanju i realizaciji određenih projekata tako da smo uspjeli obnoviti vanjski i unutarnji dio infrastrukturnog objekta - naglasila je Lopin.

Podsjeća kako je dosad urađena sanacija krova objekta Radimlja, koji se zatim povezao s postojećim vodospremnicima za kišnicu, a izgrađena je i montažna ostava za hidrantsku mrežu te je nabavljen hidropak.

- Također je nabavljena ograda, ograđena je nekropola s lijeve strane magistralnog puta Mostar- Stolac kao i ulazna vrata, a promijenjeni su i otvori objekta. Trenutno se radi parking ispred JU Radimlja, a naručene su i betonske žardinjere, sezonsko cvijeće i živa ograda. Sve će ovo poboljšati vanjski izgled objekta te očekujemo da će se turisti duže zadržati na nekropoli - mišljenja je Lopin.

Ona se nada da će preko tih projekata i održavanja nekropola Boljuni i Radimlja uspjeti oživjeti i približiti turistima i ostale spomenike.

Po njezinim riječima, odrađeno je i strojno poravnavanje terena u dužini od 190 metara, a postavljan je i sustav za navodnjavanje te zasađene sadnice lavande.

- Sadnice lavande smo posadili u trećem mjesecu, jer je to period sadnje ove vrste kulture. Posađeno je oko 100 sadnica lavande duž ograde te je zaposlena jedna osoba koja je zadužena za pripremu terena i održavanja vegetacije - objašnjava Lopin.

Dodaje kako je lavanda još u ranom stadiju i optimistično vjeruje da će dovoljno narasti sljedeće godine te da će tada početi s proizvodnjom suvenira od lavande.

Biznis.ba / FENA