Energetsko tržište

Lorkowski: Ako BiH ne provede reforme, nema pristupa tržištu EU

Autor: Biznis.ba
Lorkowski: Ako BiH ne provede reforme, nema pristupa tržištu EU
Artur Lorkowski (Foto: FENA)

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Artur Lorkowski održao je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prezentaciju pod nazivom "Provođenje Ugovora o Energetskoj zajednici – kako stoji Bosna i Hercegovina".

Kako je Lorkowski kazao u izjavi za medije, prezentacija će ponuditi pregled aktuelnih aktivnosti Energetske zajednice, kao i ocjenu realizacije ugovornih obaveza Bosne i Hercegovine i njen napredak u ovoj oblasti u 2023. godini.

- Energetska zajednica omogućava energetskoj zajednici i zemljama regiona da se ubrzano povežu sa energetskim tržištima Evropske unije. Ova odluka proizilazi iz odluke Vijeća Evropske komisije da ponudi BiH članstvo u Evropskoj uniji. Prije pristupanja EU, vaša zemlja može iskoristiti priliku i priključiti se tržištima Unije, ali da bi to bilo moguće, potrebno je da provede reforme u ovoj oblasti – izjavio je Lorkowski.

Kazao je da je Evropska unija nedavno ponudila finansijski podsticaj za implementaciju reformi, kroz "Plan rasta zapadnog Balkana" i prema kojem bi BiH trebala dobili miljardu eura, tako da BiH ne bi trebala više imati izgovore da ne provede reforme.

- Ukoliko ne provede reforme, BiH će platiti dva puta. Prvi put tako što neće imati pristup tržištu Evropske unije, a drugi tako što više neće dobiti finansijsku pomoć EU – objasnio je.

Na prezentaciju su pozvani svi poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnici drugih državnih institucija iz sektora energetike.