BiH

Loše vrijeme ugrozilo pčelarsku proizvodnju u USK: Med sve gorči

Autor: Biznis.ba
Loše vrijeme ugrozilo pčelarsku proizvodnju u USK: Med sve gorči

Nepovoljne vremenske prilike, kišno i vlažno vrijeme te niske temperature ugrozili su proljećnu ispašu pčela te već na početku sezone zabrinule pčelare na području Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima dugogodišnjeg pčelara Ekrema Begića, posebno je ugrožena proizvodnja bagremovog meda, s obzirom na to da je bagrem za pčele jedna od najvažnijih medonosnih biljaka.

"Baš u trenutku kada je bagrem trebalo da bude u punom cvatu pale su obilne kiše i zavladale vrlo niske temperature za ovo doba godine. Bagrem ne može biti medonosan ukoliko su temperature ispod 15 stepeni i ako nema sunca", kaže Jakupović.

Dodaje kako zbog kiše i niskih temperatura pčele ne napuštaju košnice i sve se to negativno odražava na ukupnu pčelarsku proizvodnju.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija se dogodila i prošle godine, koja je počela obećavajuće, a potom su kiše u najvažnijem trenutku pokvarile pčelama ispašu kestena, lipe i livade.

Predsjednik Udruženja pčelara "Sana med" iz Sanskog Mosta Asmir Lišančić ističe kako bez dobre paše nema racionalnog pčelarenja, te da je još neizvjesno šta pčelari mogu da očekuju u narednim mjesecima.

"Gorući problem s kojim se posljednjih godina suočavaju pčelari kao i brojni poljoprivrednici su negativni klimatski uticaji. To se ponavlja iz godine u godinu i samo se možemo nadati kako će se u narednom periodu popraviti vremenske prilike", kaže Lišančić.

Biznis.ba / NN