BiH

Magazinović: SDP će podržati SDS-ov prijedlog o stavljanju van snage Zakona o akcizama

Autor: Biznis.ba
Magazinović: SDP će podržati SDS-ov prijedlog o stavljanju van snage Zakona o akcizama
SDP će podržati prijedlog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) koji je upućen u parlamentarnu proceduru a koji se tiče izmjena i dopune Zakona o akcizama, po hitnom postupku, te kojim bi se van snage stavio zakon kojim su u decembru mjesecu putarine povećane za 15 feninga plus PDV, kazao je danas zastupnik SDP-a u PS BiH Saša Magazinović.

- Nije nam nikakva satisfakcija kao bloku koji se borio protiv akcizne koalicije što su sva naša upozorenja se danas ostvarila. Što sve ono što smo govorili u to vrijeme, da će doći do poskupljenja mnogo većih nego što je to iznos akciza, da će se raditi o lančanim poskupljenjima i da će to sve biti uz prećutni amin distibutera i vlasti koji su povezani. Dakle, nije nam nikakva satisfakcija što smo bili upravu, ali želimo aktivno učestovavati u raspravi gdje smo prisutni pošto nismo u Vijeću ministara, o tome šta se može uraditi kako bi se eventualno sanirale posljedice, kazao je Magazinović prenose Vijesti.ba.

- Ono što moramo konstatovati u ovom slučaju jeste da vlasti se ponašaju kao dijete koje se boji mraka, zatvori oči, pa misli kad otvori da će neko uplaliti svjetlo, a neće i dalje će biti mrak dok ne svane. U ovoj državi dok ne svane nešto se mora raditi, pa opozicija mora djelovati na način na koji može. Da imamo svoje ljude u Vijeću ministara i u vladama, inicirali bi da se vlade bave mjerama koje će pratiti sve ovo što se dešava na tržištu, rekao je Magazinović.

On smatra da nije tačno da država ne može intervenisati.

"To je netačno, ko god kaže to, a čak su ljudi iz entitetskih vlada kazali da ipak postoji mogućnost. Umanjenje cijene za pet posto zamajavanje javnosti kao što je to bilo u trenutku usvajanja akciza kada su obećavali da će to rezultirati ogromnom promjenom u smislu cestogradnje, da će zastoj koji traje tri i pol godine prestati i da će se graditi autoputevi i regionalne ceste a danas vidimo da od toga nema ništa", rekao je.

Klub Srpske demokratske stranke (SDS) uputio je u  parlamentarnu proceduruizmjene i dopune Zakona o akcizama, po hitnom postupku kojim će se van snage stavljati zakon kojim su u decembru mjesecu putarine povećane za 15 feninga plus PDV

- Prijedlog koji je upućen zavrijeđuje pažnju i ukoliko je on korektno napravljen u smislu rješenja, SDP neće imati nikakv problem da podržimo nešto poput toga. Ako akcizna koalicija nastavi kupovati glasove kao do sada i spriječi to, onda će građani imati ovo što imaju do sada, cijene odoše u nebo a nastavak cestogradnje ćemo sačekati za poslije izbora", dodao je on.

Biznis.ba