BiH

Mahmutović: Prijedlozi poslovnog sektora moraju se puno više uvažavati

Autor: Biznis.ba
Mahmutović: Prijedlozi poslovnog sektora moraju se puno više uvažavati
Foto: FENA

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Muamer Mahmutović izjavio je da se privredna situacija u Kantonu Sarajevo usložnjava iz godine u godinu.

- Pored problema, kao što su visoki fiskalni i parafiskalni nameti, komplikovane administrativne procedure, nestabilna politička situacija, zatim rast cijena, visoka stopa inflacije, poremećaji na svjetskom tržištu, suočeni smo i sa problemom nedostatka stručne radne snage na tržištu rada – rekao je Mahmutović za Fenu.

PKKS je u 2023. godini, po njegovim riječima, pratila stanje u privredi i predlagala mjere za uklanjanje barijera u poslovanju i unapređenje poslovnog ambijenta.

- Nismo jedini u toj borbi i to je dobro, ali mislimo da glas privrede treba biti jači i da se prijedlozi poslovnog sektora moraju puno više uvažavati ukoliko želimo raditi na ekonomskom oporavku i razvoju – istakao je Mahmutović.

Tokom 2023. godine realizirali su i značajan broj konkretnih projekata uz podršku međunarodnih organizacija, među kojima su EU IPA fondovi, UNDP, GIZ, TaiwanBusiness - EBRD Fond za tehničku saradnju i drugi. Najveći dio projeknih aktivnosti odnosio se na pružanje podrške uspostavljanju dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

- Očekujemo da će se ubrzo usvojiti neophodan zakon o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, te na taj način uspostaviti jača saradnja poslovnog i obrazovnog sektora, kao i premostiti jedan dio problema na tržištu rada, koji se odnosi na deficitarna zanimanja i nedostatak radne snage. Pripremajući se za donošenje nove legislative, nastojali smo ojačati kapacitete unutar Komore, s obzirom da ćemo, kao asoscijacija poslovnih subjekata u Kantonu Sarajevo, imati važnu ulogu u procesu jačeg povezivanja privrednog i obrazovnog sektora – rekao je Mahmutović.

Komora će i u 2024. godini, kako je dodao, nastaviti pratiti stanje u privredi i predlagati mjere koje će pomoći poslovnom sektoru da prevaziđe brojne probleme i krene u pravcu daljeg razvoja, pružati podršku biznisu kroz projekte i poslovne usluge, organizirati tematske konferencije, stručne skupove, edukaciju, nastupe na sajmovima u zemlji i inozemstvu i provoditi druge aktivnosti od interesa za članove Komore.

- Planiramo u saradnji sa ostalim privrednim komorama u FBiH pokrenuti i inicijativu za donošenje novog zakona o privrednim komorama u FBiH, koji bi trebao imati reformski karakter i koji bi bio kreiran po uzoru kako je to regulisano u zemljama EU. Trenutni zakon je na snazi još od 1998. godine i ne omogućava privrednim komorama pružanje sveobuhvatne podrške privrednim subjektima, koja im je u ovim izazovnim vremenima itekako potrebna - dodao je Mahmutović.