BiH

Manifestacija 'Dani voća' okupila izlagače iz BiH, Srbije i Hrvatske

Autor: Biznis.ba
Manifestacija 'Dani voća' okupila izlagače iz BiH, Srbije i Hrvatske

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u petak je na Trgu mladih u Brčkom zajedno sa Zoranom Gajićem, predstojnikom Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Brčko distrikta BiH i predsjednikom Općine Osečina iz Srbije Draganom Aleksićem svečano otvorio gospodarsko-turističku manifestaciju "Dani voća" na kojoj sudjeluje oko pedeset izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Milić je tom prigodom kazao kako je manifestacija "Dani voća", koju je organizirao Obrazovni centar za preradu voća "Voćni klub" iz Brčkog, samo jedna u nizu manifestacija koje se ovih dana organiziraju u Distriktu i koje doprinose pozitivnom pomaku Brčko distrikta BiH.

- Mi smo jučer otvorili jedan sajam poduzetništva u Brčkom, danas je to sajam voćarstva, a u studenom nas čeka Gospodarski sajam kao i Biznis forum. Sve su to manifestacije koje doprinose ovoj zajednici i vjerujem da je riječ o jednom pozitivnom pomaku kada je u pitanju Brčko distrikt BiH. Dolazak gostiju iz susjednih država i općina pokazatelj je da Distrikt postaje sve više interesantan. Današnji sajam okupio je i privukao pažnju i predstavnika općina Osečina i Blace, koje su vodeće u proizvodnji i plasmanu šljive na inozemna tržišta - kazao je Milić.

Podsjetio je kako se u Brčkom za poticaj u poljoprivredu izdvaja 10 milijuna maraka, a od toga oko milijun i pol za voćarstvo.

- Mi smo u ovoj godini predvidjeli i jedan pionir projekt koji se odnosi na samozapošljavanje u gospodarstvu, i ovakve manifestacije, i ovaj projekt, prilika su da se naši sugrađani koji traže vlastiti radni angažman prepoznaju upravo u tome i zasnuju vlastiti biznis u oblasti poljoprivredne proizvodnje - istaknuo je Milić.

Predsjednik Općine Osečina u Srbiji Dragan Aleksić kazao je kako će Osečina nastaviti s druženjem i razmjenom iskustava kako u proizvodnji voća tako i u organizaciji manifestacija.

- Osečina je veliki proizvođač voća, maline, kupine, a prije svega šljive, odnosno najviše suhe šljive. Gradonačelnik Milić sa svojim timom bio je kod nas na sajmu šljive i nastavit ćemo s druženjem kao i razmjenom iskustava kako u proizvodnji voća tako i u organizaciji manifestacija - naglasio je Aleksić.

Predsjednik "Voćnog kluba" Brčko distrikt BiH Savo Lukić ocijenio je kako je današnji sajam potvrda da voćarstvo u Distriktu ima perspektivu.

- Današnji sajam je potvrda da voćarstvo u Distriktu ima perspektivu. Na sajmu uglavnom dominiraju proizvodi iz kućne radinosti i proizvodi ekološke hrane. Kada je u pitanju poticaj u voćarstvu, mogu reći da smo zadovoljni i nadam se da ćemo to uspjeti iskoristi - kazao je Lukić.

Prije početka manifestacije u Gradskoj vijećnici upriličen je prijam gostiju današnje manifestacije, koji su zajedno s gradonačelnikom Sinišom Milićem, dogradonačelnikom Antom Domićem, Zoranom Gajićem, predstojnikom Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo i Davorom Šolajom, tajnikom Vlade Brčko distrikta BiH razgovarali o važnosti održavanja manifestacije voća kao i značaju razmjene iskustava.

Također, u okviru manifestacije organizirano je stručno predavanje kao i posjet vinariji "Pajić".

Pokrovitelj gospodarsko-turističke manifestacije "Dani voća" je Ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Biznis.ba / FENA