Slijedi povećanje cijene rada

Markov: Potpisani sporazum poslodavca i Sindikata Elektroprivrede RS prihvatljiv za radnike

Autor: Biznis.ba
Markov: Potpisani sporazum poslodavca i Sindikata Elektroprivrede RS prihvatljiv za radnike
Protest sindikata ERS / RTRS

Sporazum između poslodavca i Odbora Sindikata Elektroprivrede RS-a danas je potpisan na obostrano zadovoljstvo i podrazumijeva da jedinstveni kolektivni ugovor ostaje na snazi u punom kapacitetu do početka jula, izjavila je predsjednik Odbora Sindikata ERS-a Koraljka Kovačević Markov.

"Do tada ćemo pregovarati", rekla je Markov u Trebinju nakon sastanka sa rukovodstvom ERS-a i protesta radnika ispred zgrade Elektroprivrede zbog stava da neće odustati od jedinstvenog kolektivnog ugovora.

Markov je najavila i novu, veću cijenu rada za zaposlene u tom preduzeću od početka sljedeće godine, što je bio jedan od radničkih zahtjeva.

Markov je istakla da je sa upravom ERS-a danas postignut sporazum koji je zadovoljavajući za radnike.

"Pregovarali smo i uspostavljen je socijalni dijalog, imamo podršku radnika, ali i razumijevanje uprave ERS-a", rekla je Markov i dodala da je sporazum postignut zahvaljujući podršci svih 11 preduzeća iz sastava ERS-a i Sindikalnog odbora radnika preduzeća koji je, kako je istakla, jači nego ikada.

Dodala je da svaki sindikat treba da se bori za što bolja prava i standard radnika u RS-u, za koji se zalaže i rukovodstvo RS-a, ističući i da radnici ERS-a pomažu i drugim radnicima širom RS-a i žele njihov što bolji položaj.

Predsjednik Sindikata Rudnika i Termoelektrane Gack" Željko Tepavčević rekao je da je danas postignut korektan sporazum sa upravom ERS-a i pokazano veliko jedinstvo radnika.

"Očekuju nas aktivni pregovori, istrajali smo u dva ključna zahtjeva i očekuje nas do Nove godine potpisivanje nove cijene rada", rekao je Tepavčević.

U Trebinju je ranije danas potpisan sporazum između poslodavca i Odbora Sindikata ERS-a kojim je usaglašeno da se postojeći Kolektivni ugovor primjenjuje do uspostavljanja novog, a najkasnije do 10. jula naredne godine.

"Također, usaglašeno je da radne grupe, u kojima su predstavnici sindikata i poslodavca, imaju rok do 60 dana da izvrše analize s ciljem povećanja cijene rada i uspostavljanja novog kolektivnog ugovora" saopćeno je iz ERS-a.

U saopćenju se dodaje da, ukoliko radne grupe dostave usaglašen prijedlog do 31. januara 2024, obračun nove cijene rada će biti primijenjen na plate od 1. januara naredne godine.