BiH

Marković na Svjetskoj investicijskoj konferenciji predstavila potencijale BiH

Autor: Biznis.ba
Marković na Svjetskoj investicijskoj konferenciji predstavila potencijale BiH

Direktorice FIPA-e Milica Marković predstavila je na 25. Svjetskoj investicijskoj konferenciji WAIPA u Dubaiju mogućnosti ulaganja i potencijale Bosne i Hercegovine, uključujući i poslovni ambijent BiH.

Istakla da je neophodno aktivnim djelovanjem iskoristiti promjene u lancima snabdijevanja, koji su aktuelni zbog nastojanja da se dostigne manja podložnost poremećajima izazvanim pandemijom.

Potencijalni investitori su se mogli uvjeriti da dobavljači i proizvodni pogoni ne bi trebali bili predaleko od sjedišta kompanija, te je to šansa za BiH i region.

Investicijska konferencija u organizaciji WAIPA-e održana je u Dubaiju 20. i 21. oktobra 2021., o temi posljedica pandemije i novih trendova ulaganja i zahtjeva investitora, kao dio sajma Expo Dubai 2021.

Konferencija je okupila više od stotinu lidera i eksperata iz oblasti stranih ulaganja, predstavnika vodećih agencija za strana ulaganja u svijetu, međunarodnih institucija, finansijskih institucija, predstavnika privatnog sektora, vodećih ekonomista, istraživača, te političkih predstavnika i akademske zajednice kako bi razgovarali o posljednjim trendovima u sferi stranih ulaganja.

Marković je tokom konferencije održala niz sastanaka s predstavnicima UNCTAD-a, OECD-a, IsDB-a na kojim su dogovorene konkretne aktivnosti koje će biti preduzimane u narednom periodu s ciljem intenziviranja promocije potencijala i mogućnosti investiranja u BiH, saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA)