BiH

Međunarodni sajam turizma i ugostiteljstva krajem oktobra u Skenderiji

Autor: Biznis.ba
Međunarodni sajam turizma i ugostiteljstva krajem oktobra u Skenderiji

Kantonalno javno preduzeće Centar Skenderija od 24. do 26. oktobra organizira 40. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističku berzu, s ciljem afirmacije domaće turističke ponude i pontencijala.

Tema ovogodišnje manifestacije bit će gastro turizam. S tim u vezi organizator je uspostavio saradnju s Udruženjima kuhara i barmena na pripremanju raznovrsnih programskih sadržaja.

Direktor JKP Centar Skenderija Amer Kapo na pres-konferenciji je kazao da ovaj festival turizma, u vrijeme sve većeg interesa za turističke potencijale ovog dijela Evrope, okuplja turističku ponudu BiH i pozicionira njeno mjesto u Evropi.

- U zadnje dvije godine promijenili smo koncept, tako da to nije samo sajamska manifestacija, gdje se predstavljaju turističke agencije i turistička berza, već je sarajevski festival, koji je spoj umjetnosti, kulture i turizma. U tri dana građani će imati šta da vide u centru Skenderija. Trudimo se da iz godine u godinu nadograđujemo Sajam turizma. Na sajmu će biti prezentirane strane i domaće turističke ponude, zatim održana predavanja, promocije modne revije i kulturno-umjetnički program, koji će turistički radnici ponuditi široj publici - kazao je Kapo.

Najavio je da organizatori tokom sajma pripremaju veliko iznenađenje, koje će se 26. oktobra održati na platou Skenderije, a radi se o obaranju Guinnissovog rekorda u serviranju 13.000 palačinaka.

Predstavnici udruženja kuhara i barmena Nermin Hodžić i Edis Duvnjak najavili su da će tokom sajma, 24. i 25. oktobra, biti održan i Initernacionalni kup kuhara i poslastičara, te Internacionalni kup barmena, kao i "oživljavanje" starog jelovnika u jednom od sarajevskih hotela.

U segmentu stručnog programa, 25. oktobra u prostoru Doma mladih bit će organizirana Prva stručna regionalna konferencija o bh. turizmu, na kojoj će učestvovati renomirani profesori iz BiH i regiona, te predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.

Biznis.ba / FENA