55 ljeta sarajevskog leta

Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježava 55 godina postojanja

Autor: Biznis.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježava 55 godina postojanja
Foto: Fena

Međunarodni aerodrom Sarajevo povodom 55. godišnjice postojanja, najavio je da će ove sedmice biti domaćin niza događaja, te da njihove putnike očekuju simbolični pokloni.

Pod sloganom "55 ljeta sarajevskog leta", ta proslava ističe bogatu historiju aerodroma kao ključnog čvorišta za putovanja i povezivanje ljudi, kultura i poslovanja. Kroz proteklih 55 godina, Međunarodni aerodrom Sarajevo je, uz pomoć Vlade FBiH, resornog ministarstva, Nadzornog odbora i drugih organa upravljanja, kao i neizostavnih pratećih službi: Granična policija BIH, Kontrola letenja (BHANSA), BHDCA, Profesionalna vatrogasna brigada, Hitna pomoć, Uprava za indirektno oporezivanje – carinska ispostava aerodrom, aviokompanija i partnera, kontinuirano pružao izvrsnu uslugu svojim korisnicima i doprinosio razvoju zračnog prometa u Bosni i Hercegovini.

Sedmica aktivnosti obuhvatit će raznolik program u ukviru kojeg će publika imati priliku uživo vidjeti nastupe Faruka Jahića Akija (Drumjay) koji spaja filharmoniju i DJ-ing, te Mirze Sijerčića - mladića koji magijom saksofona vraća blues i jazz u Sarajevo, navode iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Da podsjetimo, zračni putnički promet na ovim prostorima počinje još pred Drugi svjetski rat. Godine 1930. otvara se linija Beograd - Sarajevo - Podgorica. Početak Drugog svjetskog rata prouzrokovao je obustavu svih civilnih zrakoplovnih aktivnosti. Po završetku rata, ponovo se uspostavlja redovni civilni zračni promet prema Sarajevu, a od 1947. godine promet obavlja kompanija JUSTA, kasnije poznata kao JAT.

Izgradnjom novog sarajevskog aerodroma, lociranog u Sarajevskom polju, otvara se novi period u razvoju civilnog zrakoplovstva. Aerodrom Sarajevo-Ilidža, kako se tada zvanično naziva, svečano je otvoren 2. juna 1969. godine, prenosi Fena. Od tada pa do danas, aerodrom je postao važno čvorište za zračni saobraćaj, pružajući izvrsnu uslugu putnicima i doprinoseći razvoju zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

Danas sa oko 700 uposlenih i prometom većim od milion putnika godišnje, s približno 15.000 aviooperacija godišnje, Međunarodni aerodrom Sarajevo je značajan aerodrom u regionu. Ova sedmica aktivnosti i proslava godišnjice prilika je da se podsjete njihovih početaka, ali i da zajedno proslave ostvarenja i buduće planove.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je pozivao sve putnike da se pridruže tom posebnom događaju i proslave zajedno 55 godina leta, povezivanja i uspomena.

- S velikim ponosom obilježavamo 55 godina postojanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Hvala svim uposlenim i pratećim službama na vašem neizmjernom trudu, posvećenosti i profesionalizmu koje ste pokazali kroz sve ove godine. Zajedno smo stvorili uspješan i prepoznatljiv aerodrom i s optimizmom gledamo ka budućnosti. Neka nas čeka još mnogo ljeta sarajevskog leta - rekao je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.