podsajamska manifestacija

Međunarodni sajam pčelarstva 'Gradačac 2024': Suša predstavlja veliki izazov i za pčelare

Autor: Biznis.ba
Međunarodni sajam pčelarstva 'Gradačac 2024': Suša predstavlja veliki izazov i za pčelare
Foto: Fena

Na ovogodišnjem Sajmu šljive, kao podsajamska manifestacija, održan je 7. Međunarodni sajam pčelarstva „Gradačac 2024“ na kome se tokom četiri dana predstavilo oko 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine i susjednih država, sa medom i pčelinjim proizvodima.

Organizator je bilo Udruženje pčelara „Pčela“ Gradačac, a kao i prethodnih godina održano je stručno predavanje o pripremi pčelinjih zajednica za uzimljavanje o čemu je govorio pčelar praktičar Adnan Kunić iz Visokog, prenosi Fena.

- Pčelarstvom se bavim 15 godina i uzimljavanje pčela je jedna od najbitnijih funkcija kao preduslov za uspješnu sljedeću sezonu. Najbitnije je očistiti pčele od nametnika i pripremiti im zimnicu na odgovarajući način. Uzimljavanje pčela nije isto na svim nadmorskim visinama, na svim geografskim lokacijama. Ove godine poseban problem nam je suša i to predstavlja veliki izazov za pčelare - rekao je Kunić.

Na 7. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu su dodijeljene medalje i diplome za najuspješnije pčelare i kvalitetu ocijenjenog meda, saopćeno je iz Službe za informisanje “Sajam šljive”.