Sarajevo

Mijatović i Ibrahimagić s Hurtićem: Dijaspora kao ključni partner u privrednom razvoju

Autor: Biznis.ba
Mijatović i Ibrahimagić s Hurtićem: Dijaspora kao ključni partner u privrednom razvoju
Fena

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i direktor Ureda za dijasporu KS Emir Ibrahimagić održali su radni sastanak s ministrom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlidom Hurtićem o temi jačanja saradnje s bosanskohercegovačkom dijasporom, s akcentom na infrastrukturne projekte i projekte vezane za privredni razvoj uopšte.

Ministri i direktor su razgovarali o načinima na koje privrednici iz dijaspore mogu biti uključeni u ekonomski napredak Bosne i Hercegovine, posebno kroz investicije u strateške projekte u Kantonu Sarajevo.

Naglašena je važnost povezivanja domaćih institucija s dijasporom radi transfera znanja, tehnologije i kapitala, te osiguravanja platformi za bolju saradnju između privatnog sektora u Bosni i Hercegovini i iseljeništva.

Ministar Hurtić istakao je da je dijaspora ključni partner u svim budućim razvojnim projektima, te da je Ministarstvo posvećeno stvaranju pogodnih uslova za povratak i ulaganje u domovinu, kako bi se doprinos dijaspore na najbolji način iskoristio za društveni i ekonomski napredak Bosne i Hercegovine.

- Dijaspora je jedan od ključnih faktora za privredni razvoj Bosne i Hercegovine, a posebno Kantona Sarajevo. Naš cilj je stvoriti most između privrednika u dijaspori i lokalnih zajednica, kako bismo potakli investicije u važne infrastrukturne projekte. Kanton Sarajevo je spreman pružiti sve potrebne uslove za realizaciju tih projekata i uključiti dijasporu u dugoročni ekonomski razvoj - kazao je ministar Mijatović.

Dodao je da uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, vjeruje da će uspjeti povezati lokalne privrednike s našim ljudima iz inostranstva na način koji će donijeti konkretne rezultate za sve građane.

- Naša dijaspora predstavlja ogroman potencijal za unapređenje ekonomije, posebno u oblasti infrastrukture i privrede. Kroz uspostavljanje direktne saradnje s privrednicima iz dijaspore, imamo priliku pokrenuti projekte koji će donijeti dugoročne koristi za Kanton Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naš cilj je stvaranje održivih i kvalitetnih veza između dijaspore i lokalne privrede, te osigurati da naši ljudi iz inostranstva aktivno učestvuju u ekonomskom razvoju svoje domovine - kazao je Ibrahimagić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.