zamjenik premijera fbih

Mijatović potpisao ugovore: Budžet za podršku poduzetništvu ove godine uvećan 3,5 puta

Autor: Biznis.ba

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisao i uručio ugovore korisnicima grant sredstava iz budžeta Federacije BiH za 2024. godinu namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

Radi se ugovorima po preostalim projektima koji se odnose na: izgradnju poduzetničkih zona (24 korisnika), jačanje konkurentnosti MSP (193 korisnika), te podrške malih i srednih preduzeća (MSP) u IT sektoru (16 korisnika). Od ukupno 481 odobrenog poticaja, jučer je dodijeljena podrška za 248 poduzetnika u okviru četiri projekta, a ranije su potpisani i ugovori sa Obrtničkom i Privrednom komorom Federacije BiH.

Podršku Federalnom ministarstvu u realizaciji projekta pruža UNDP putem programa "Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja, kao temelj za održivi i inkluzivan rast u BiH", zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja.

Mijatović je izrazio zahvalnost partnerima koji su podržali, kako je rekao, jedan novi pristup za koji se Vlada FBiH odlučila da ide u ovoj budžetskoj godini.

- Novim programima i novom budžetskom godinom Vlada FBiH je odlučila da upravo kroz ovo ministarstvo damo ono što je bilo neophodno budžetu, a to je značajna razvojna komponenta, tako da je ove godine 26,2 miliona KM opredjeljeno za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća - rekao je Mijatović, dodajući da je budžet za podršku u ovom sektoru povećan za 3,5 puta i da će se nastojati da ta sredstva u budućnosti budu i veća.

To je, kako je istakao, jedini način da se očuvanju radna mjesta i omogući otvaranje novih. Mijatović je dodao da danas 24 jedinice lokalne samouprave potpisuju ugovore sa Vladom FBiH, te da je značajno veći iznos podrške poslovnim zonama i iznosi 5.558.000 KM.

- Posebno je značajan i projekt podizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća za koji je namijenjeno 16.380.000 KM. Također smo prvi krenuli sa podsticajima za preduzeća iz IT sektora i taj iznos odobrenih sredstava je ove godine 1.169.000 KM - dodao je Mijatović.

Direktorica Odjela za razvojnu saradnju pri Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg je rekla da je današnji događaj dio napora kako bi se dala podrška razvoju MSP, prenosi Fena.

- Podrška MSP kako bi povećali svoju konkurentnost kroz digitalizaciju, zelenu tranziciju i primjenu cirkularnih biznis modela je podrška razvoju zemlje i Švedska u tom smislu pozdravlja napore Vlade FBiH - istakla je Smedberg.

Dodala je da Švedska pruža tehničku pomoć Ministarstvu kako bi se razradila grant šema, te će podržati digitalizaciju upravljanja grant sredstvima i jačanje internih kapaciteta kako bi se poboljšala implementacija programa.

U BiH, kako je rekao rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Renaud Meyer, 75 posto radne snage je uposleno u MSP što značajno doprinosi BDP-u. Veoma je važno, kako je dodao, to što radi Vlada FBiH da bi podržali ta preduzeća da budu konkurentnija na tržištu, njihov rast i prilagođavanje novom ekosistemu u koji će morati da se uklope kako bi podržali zelenu tranziciju.

- Sigurni smo da će putem ovog grant mehanizma mala i srednja preduzeća ostvariti benefite i da će se sve to primjenjivati u skladu sa obavezama BiH što se tiče ciljeva održivog razvoja - dodao je Meyer.

Zahvalnost Vladi FBiH i resornom ministarstvu uime korisnika izrazili su Marinko Katava, direktor firme VIN- Metal d.o.o Žepče koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija, te Dženan Dževlan, direktor firme AllOps Solutions d.o.o. iz IT sektora. Ta podrška će im, kako su naveli, omogućiti dalji razvoj, te da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu.

Ovom prilikom potpisani su ugovori s načelnicima i gradonačelnicima u okviru projekta "Izgradnja poduzetničkih zona", te uručeni ugovori korisnicima u okviru projekata "Podrška MSP u IT sektoru" i "Jačanje konkuretnosti MSP".

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović također su izrazili zahvalnost Vladi FBiH i resornom ministarstvu za podršku ovim jedinicama lokalne samouprave.

- Intencija svih načelnika i gradonačelnika je da u saradnji sa kolegama na višim nivoima vlasti razvijaju gospodarstvo, da pomažemo našim gospodarstvenicima, da privlačimo nove investicije te razvijamo infrastrukturu u poduzetničkim zonama i povećamo broj zaposlenih – naveo je Markotić.